PD-L vrea să introducă independenţii în conducerea Camerei, prin modificarea Regulamentului

Democrat-liberalii intenţionează să asigure grupului independenţilor reprezentare la nivelul conducerii Camerei Deputaţilor, posibil din viitoarea sesiune parlamentară, prin modificarea unor articole ale Regulamentului.

Articolele vizate din Regulamentul camerei inferioare a Parlamentului sunt 23 şi 24 şi stipulează modalitatea alegerii membrilor Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.
Potrivit art.23, alin.1, alegerea vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor care compun Biroul Permanent se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora potrivit configuraţiei politice iniţiale a Camerei Deputaţilor şi negocierii liderilor grupurilor parlamentare.

Pentru a le face loc independenţilor în conducerea Camerei, democrat-liberalii doresc, practic, eliminarea sintagmei „configuraţiei politice iniţiale” din articolul menţionat şi care îi împiedică pe demisionarii din celelalte grupuri parlamentare să acceadă în Biroul Permanent.
Pentru a-şi justifica demersul, democrat-liberalii fac o paralelă între Regulament, care conţine termenul „configuraţie iniţială” şi prevederile Constituţiei, care vorbeşte doar despre configuraţia politică a Camerei.

Potrivit art. 64, alin. 5 din Constituţie, „birourile permanente şi comisiile parlamentare se alcătuiesc potrivit configuraţiei politice a fiecărei Camere”. Democrat-liberalii critică actualul Regulament susţin că acesta ar încuraja partidele mari să-şi păstreze funcţiile şi voturile şi argumentează că, dacă un partid coboară, în timpul legislaturii, la sub 10 membri, nu se mai poate respecta configuraţia iniţială.

Chiar dacă modificarea Regulamentului va fi realizată, independenţii nu vor avea reprezentanţi în conducerea Camerei până toamna viitoare, când începe o nouă sesiune şi se realege Biroul Permanent.
Potrivit art. 24 din Regulament, vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Camerei Deputaţilor sunt aleşi la începutul fiecărei sesiuni ordinare, la propunerea grupurilor parlamentare cărora le-au fost repartizate locurile respective.

Subiectul majorităţii parlamentare iniţiale a fost dezbătut încă de luni în şedinţa Biroului Permanent, pe fondul discuţiilor în contradictoriu privind introducerea pe ordinea de zi a raportului întocmit de Comisia de administraţie pentru Legea statutului funcţionarilor publici, care a fost ulterior adoptată în lipsa PNL şi PSD.
Independentul Eugen Nicolicea a oferit, în şedinţa conducerii Camerei, chiar argumentele susţinute de democrat-liberali în favoarea reprezentării noului grup parlamentar la nivelul Biroului Permanent.

„Pentru colegii care mereu nu se obosesc să citească Constituţia, repet: Birourile permanente şi comisiile parlamentare sunt alcătuite potrivit configuraţiei politice a fiecărei Camere. Chestiunea cu ‘iniţială’ este o adăugire la Constituţie”, a spus Nicolicea, în şedinţa BP de luni, conform stenogramei postate pe site.
Teoria lui Nicolicea a întâmpinat rezistenţă din partea vicepreşedintelui social-democrat al Camerei Deputaţilor Adrian Năstase, care a spus că „se poate ajunge la formule absolut aberante de organizare a Parlamentului” şi le-a recomandat deputaţilor să „se gândească foarte bine la precedentele” pe care le pot genera.

„Eu vă întreb: la limită, spre exemplu, grupul PSD sau PNL sau oricine altcineva s-ar putea sparge în trei grupuri diferite care să aibă fiecare după aceea drepturile prevăzute în Regulament pentru grupurile parlamentare”, a arătat liderul PSD. Pe de altă parte, Ioan Oltean (PD-L) a susţinut că nu există niciun articol care să prevadă că o majoritate constituită la începutul legislaturii se menţine timp de 4 ani.

„Nu puteţi, în temeiul unei cutume de 20 de ani, nu e nici un articol care să prevadă (…) că o majoritate parlamentară constituită la începutul legislaturii, de către PSD şi PNL, se menţine pe parcursul celor patru ani, dacă pleacă jumătate dintre parlamentarii din cele două partide”, a spus Oltean. Democrat-liberalul a susţinut că majoritatea PSD şi PNL nu mai este aceeaşi cu cea actuală din Camera Deputaţilor.

„Dacă noi însumăm, acum, numărul de voturi pe care le are PD-L, UDMR, minorităţile naţionale şi grupul independenţilor acesta este mai mare decât numărul de voturi pe care PSD şi PNL le au împreună şi aceasta constituie majoritatea nouă, dacă ne raportăm şi la Comitetul liderilor politici”, a spus Oltean, potrivit stenogramei şedinţei de luni a Biroului Permanent.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata