Peste 300 de persoane cercetate pentru operaţiuni ilegale cu produse petroliere

Peste 300 de persoane au fost cercetate, în anul 2009, de poliţiştii de la investigarea fraudelor, pentru crearea unui prejudiciu de peste 25.700.000 lei în urma unor operaţiuni ilegale cu produse petroliere.

Potrivit unui comunicat transmis joi (11 februarie 2010) în urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au soluţionat 225 de dosare în care sunt cercetate 302 persoane suspectate de săvârşirea a 436 de infracţiuni, care au cauzat prin un prejudicii ce depăşeşte 25.700.00 lei.
Poliţiştii au aplicat şi ridicat, în vederea confiscării, bunuri în valoare de peste 2.140.000 lei şi au aplicat amenzi contravenţionale, pentru încălcarea legislaţiei ce reglementează această activitate, în valoare peste 85.000 lei.

Unul dintre cazurile instrumentate de poliţiştii de la investigarea fraudelor este cel al unui grup infracţional organizat, format din 14 persoane, administratori a 20 de societăţi comerciale din judeţele, Bacău, Constanţa, Galaţi, Hunedoara şi Prahova. Aceştia sunt suspectaţi că, în perioada octombrie 2006 – mai 2008 au utilizat societăţi comerciale fantomă pentru comercializarea de uleiuri minerale, fără a declara şi achita către bugetul de stat accize în valoare de 22.034.549 lei şi T.V.A. în valoare de 4.186.564 lei.

La data de 29 ianuarie 2009, ofiţeri ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Dolj şi-au declinat competenţa de soluţionare în favoarea D.N.A., membrii grupării fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, comercializare ilegală a uleiurilor minerale neaccizabile, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi transmiterea fictivă a părţilor sociale.

Un alt caz a fost cercetat de poliţiştii Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor care, la data de 29 mai 2009, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un cetăţean maghiar, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Săcueni, judeţul Bihor, împreună cu o altă persoană şi beneficiind de ajutorul a doi inspectori vamali, au achiziţionat produse accizabile în regim suspensiv, de la două antrepozite fiscale din Constanţa.

Conform documentelor administrative de însoţire a mărfii, expedierea ulterioară a produselor sosite de la Constanţa, în Săcueni, s-a efectuat către un alt antrepozit fiscal din Slovacia. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că firma din Slovacia nu a făcut afaceri cu firma din România, ştampila aplicată pe documentele de însoţire a mărfii fiind falsificată.
Din cercetările efectuate a rezultat că, în realitate, produsele petroliere au fost comercializate pe raza mai multor judeţe din România, fără ca T.V.A. şi acciza aferente acestora să fie achitată.

Din nota de constatare, întocmită de Direcţia Judeţeană Pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, a rezultat că pentru produsele accizabile achiziţionate de firma din Săcueni nu au fost achitate acciza aferentă în valoare de 7.874.060 lei şi T.V.A. în valoare de aproximativ 3.838.780 lei, rezultând astfel un prejudiciu total de 11.712.840 lei adus bugetului consolidat al statului.

Suspecţii sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală şi livrarea de uleiuri minerale de către antrepozitari autorizaţi, pentru producţie fără prezentarea de către cumpărător, persoană juridică, a documentului de plată care să ateste virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantităţii ce urmează a fi facturate dar şi pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

În luna iulie 2009, dosarul penal în care erau cercetaţi suspecţii a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, cu propunere de declinarea competenţei de efectuare a urmăririi penale în favoarea Departamentului Naţional Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata