Peste 51.000 de euro, strânşi în cadrul campaniei „Donează acum”

Peste 51.000 de euro au fost strânşi miercuri, 16 iunie, în cadrul campaniei „Donează acum”, banii urmând a fi folosiţi de Fundaţia „Sf. Irina” pentru îngrijirea bolnavilor de cancer în faze terminale.

Dr. Pavel Chirilă, directorul Centrului de îngrijiri paleative Sf. Irina, a declarat că în prezent centrul are 16 paturi pentru tratarea bolnavilor aflaţi în faze terminale ale bolii, care presupun o îngrijire mai atentă şi un personal mai numeros.

În Bucureşti sunt 8.000 de pacienţi în stadii terminale, iar numărul celor afectaţi de cancer ajunge la 50.000 în diferite stadii.

Dr. Pavel Chirilă a afirmat că există cinci centre de îngrijiri paleative, unul dintre acestea fiind al Ministerului Sănătăţii, iar restul fiind dezvoltate de fundaţie.

În Centrul „Sf. Irina” s-au îngrijit, în cei cinci ani de când funcţionează, 2.000 de persoane.

Medicul a amintit că fundaţia a reuşit să câştige un proiect european în valoare de un milion de euro, care îi va ajuta să extindă actual centru şi să mai construiască încă un corp cu 16 paturi, contribuind astfel la calitatea actului medical.

Totodată, se mai are în vedere construirea unui aşezământ în Valea Nerei, pentru pacienţii care află de acest diagnostic şi care necesită o asistenţă psihologică mai atentă. Ei vor putea beneficia de recuperare psihologică la aflarea diagnosticului, a explicat dr. Chirilă.

Acesta a menţionat că cei 51.000 de euro la care se vor adăuga şi bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor ajunge pentru aproximativ patru luni, în lipsa celor de la CNAS, suma obţinută din donaţii asigurând tratamentul bolnavilor doar pentru două luni.

Medicul a atras atenţia că România este singura ţară din Europa în care se percep taxe pentru îngrijirea muribunzilor.
”Bolnavii sunt trataţi în acest centru gratuit, beneficiind atât de asistenţă medicală cât şi spirituală”, a mai spus medicul.
La rândul său, părintele Zosima, preotul de la centrul Fundaţiei „Sf. Irina”, a declarat că aici se îngrijesc şi de starea sufletească a bolnavilor.

”Pentru cei care au o educaţie creştină lucrurile sunt mai uşoare. Este mai greu pentru cei care nu au beneficiat de educaţie duhovnicească şi aceştia sunt destul de mulţi. (…) Singurul lucru sigur este moartea. Trebuie să învăţăm cum să trăim. Viaţa trebuie trăită la maximum, dar nu oricum. Ar trebui să cugetăm zilnic la viaţa pe care o avem şi la sfârşitul ei”, a evidenţiat părintele.

Centrul de îngrijire paleative „Sf. Irina” este singurul centrul din cele cinci care este făcut numai cu contribuţie românească.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata