Petrom, Rompetrol şi Romgaz, în pierdere la licitaţii: Război pe platformele petroliere din Marea Neagră

Consorţiul format din Petrom, Romgaz şi gigantul internaţional ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră mondială, a contestat rezultatul licitaţiei organizate de ANRM în acest an, prin care a fost atribuit dreptul de explorare şi producţie în perimetrele petrolifere maritime câştigate de România la Haga.

Contestaţia a fost analizată şi respinsă, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Asocierea Petrom-Romgaz-Exxon a concurat pentru două dintre cele cinci perimetre câştigate la Haga cu consorţiul Lukoil Overseas şi Vanco International, care a fost declarat câştigător pentru acele suprafeţe. Tot pentru cele două perimetre s-a înscris în cursă şi un alt gigant mondial din domeniu, respectiv Repsol din Spania, scrie Cotidianul.ro.

„Am fost dezamăgiţi de rezultatele licitaţiei, având în vedere faptul că grupul de ofertanţi reprezentat de OMV Petrom are un know-how cumulat de cel mai înalt nivel tehnic la nivel mondial în privinţa explorării offshore la mare adâncime, ExxonMobil este una din cele mai mari companii din lume în domeniul forajului offshore la mare adâncime, iar Petrom şi ExxonMobil au acumulat informaţie şi experienţa prin explorarea curentă în parteneriat a blocului Neptun din Marea Neagră”, au declarat oficiali ai Petrom.

ANRM a organizat, începând din toamna trecută, a zecea rundă de concesiuni a unor petrimetre petrolifere, inclusiv cele maritime câştigate de România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. Evaluarea ofertelor a fost realizată la data de 30 iunie.

Consorţiul Lukoil Overseas – Vanco International şi asocierea Melrose Resources – Petromar Resources au câştigat dreptul de a explora şi exploata câte două perimetre petrolifere în sectorul românesc al Mării Negre.

De asemenea, Petro Ventures a câştigat un perimetru pe mare, dar care se află în apropierea ţărmului şi nu face parte din suprafaţa câştigată la Haga.

ExxonMobil, Repsol, Petrom, Rompetrol şi Romgaz sunt practic marii perdanţi.

De asemenea, pe lista câştigătorilor figurează Chevron, care va concesiona trei perimetre terestre în Dobrogea, pentru care a concurat cu un altă mare companie, Total.

Totodată, ungurii de la MOL şi-au adjudecat trei perimetre în vestul ţării, în asociere cu Expert Petroleum.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata