Petru Luhan promovează în cadrul PE invenţia unei românce pentru detectorul de cancer

Invenţia româncei Raluca-Ioana van Staden, care a câştigat, în cadrul Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, Trofeul de Aur pentru „Cea Mai Bună Femeie Inventator” pentru senzorul care determină existenţa cancerului în corpul uman, a fost promovată de europarlamentarul român Petru Luhan (PPE/PDL) în cadrul sesiunii plenare desfăşurate miercuri la Bruxelles, informează un comunicat de presă.

„Reuşite precum invenţia româncei Raluca-Ioana van Staden şi anume un senzor care determină existenţa cancerului în corpul uman, la nivel molecular, direct din sânge, printr-o procedură simplă care durează mai puţin de 6 minute, trebuie să fie susţinute şi valorificate la maxim „, a spus Luhan, în intervenţia sa în plenul PE.

Luhan a contactat-o deja pe Raluca-Ioana van Staden, oferindu-i sprijin pentru a găsi modalităţi concrete de a valorifica această invenţie atât în România, cât şi la nivelul celorlalte state membre.

Plenul Parlamentului European a dezbătut în şedinţa sa de miercuri propunerea de rezoluţie privind lupta împotriva cancerului – un parteneriat european. Aceasta vine ca răspuns la iniţiativa Comisiei Europene de stabilire a unui „Parteneriat european pentru lupta împotriva cancerului pe perioada 2009-2013”, care are ca obiectiv reducerea cu 15% a cazurilor de cancer până în 2020.

Petru Luhan a mai precizat în discursul său că „în ţările în care există o infrastructură dezvoltată a sănătăţii, cancerul poate fi diagnosticat şi tratat corespunzător, în timp ce în noile state membre există carenţe în sistemul medical.

Trebuie intervenit la nivel european, în interesul cetăţenilor europeni, pentru a evita diferenţele mari de diagnostic şi tratament în statele membre UE. Conform unor statistici recente, în statele din sud-estul Europei probabilitatea ca un bărbat să moară de cancer este de două ori mai mare decât în cazul bărbaţilor din ţările nordice spre exemplu”, a afirmat Petru Luhan.

Având în vedere că o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite, eforturile în lupta pentru combaterea acestei boli ar trebui intensificate, se arată în propunerea de rezoluţie a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară.

Măsuri de încurajare a unui stil de viaţă sănătos, reducerea factorilor de risc ambientali şi la locul de muncă, precum şi investiţii mai mari în campanii de informare privind testele de depistare a cancerului sunt unele din propunerile menţionate în proiectul de rezoluţie al Parlamentului European.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata