Pogea: Domeniul IT, industria auto şi agricultura prezintă oportunităţi pentru investitori

Tehnologia informatiei (IT), industria auto si agricultura sunt domeniile care prezinta oportunitati de afaceri pentru investitori, a declarat joi (12 noiembrie 2009) ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, la Summit Economic Forum 2009.

Pogea a mentionat ca IT-ul are o crestere constanta, dovada fiind prezenta semnificativa a multinationalelor – HP, Oracle, Cisco, Motorola, iar densitatea de specialisti este, spre exemplu, de cinci ori mai mare decât in Rusia. Oficialul MFP a afirmat ca România este, de asemenea, printre putinele state europene un de productia auto va creste in 2009, de la 242.000 unitati in anul anterior la circa 300.000 unitati.

El a precizat ca 40 furnizori straini de componente au deschis centre de productie in România, iar in industria orizontala aferenta sectorului auto isi desfasoara activitatea 175 de producatori. În ultimii 17 ani, investitiile in acest domeniu au fost de peste 2,5 miliarde euro, a spus ministrul Finantelor.

În ceea ce priveste mentinerea atractivitatii României pentru investitori, Pogea a mentionat ca autoritatile sunt decise sa nu mareasca cota unica, profitul reinvestit in echipamente si utilaje nu mai este impozitat (din trimestrul IV 2009), numarul taxelor si tarifelor parafiscale a fost redus cu 189, iar in perioada urmatoare numarul de expertize si cereri la intrarea / iesirea de pe piata a firmelor si la intrarea in posesia terenurilor va fi redus cu 75.

Ministrul Finantelor a mai spus ca România isi va reveni treptat din criza si ca actualul guvern este decis sa continue reformele, chiar daca unele sunt nepopulare, pentru ca aceste reforme sunt de natura sa reduca dezechilibrele create in anii anteriori. Pogea a aratat ca marile dezechilibre au sporit expunerea României la scaderea economiei globale si a mai afirmat ca criza cere reforme si este o oglinda clara a dezechilibrelor structurale pe care le-a avut România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata