Ponta, despre fondurile europene: În 2014 vom depăşi nu doar ce s-a absorbit în 5 ani, ci şi în 2013

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în faţa plenului Camerei Deputaţilor, că 2014 va fi un an în care România va depăşi, în ceea ce priveşte fondurile europene, nu doar ceea ce s-a absorbit în 5 ani, ci şi nivelul de absorbţie din 2013.

Ponta a arătat că în timpul guvernării PDL gradul de absorbţie a fost de 7%, iar gradul actual de absorbţie este de 35%. Premierul a mai spus că guvernele democrat-liberale au lăsat România cu imaginea ţării „cu cea mai mare incompetenţă şi cea mai mare corupţie în domeniul absorbţiei fondurilor europene”, dar miniştrii veniţi după 7 mai 2012 au reuşit să schimbe această imagine.

„2014 va fi din nou un an în care vom depăşi nu doar ceea ce s-a absorbit în 5 ani, ci şi anul 2013”, a precizat premierul.

El a declarat că cele cinci programe operaţionale care însumau 98% din fondurile europene puse la dispoziţia România şi care erau blocate sau suspendate în diverse faze sunt acum operaţionale şi că în 2013 România a avut cea mai mare creştere a absorbţiei raportat la perioada anterioară.

Pe de altă parte, Ponta a reluat ideea că fondurile europene alocate României pentru perioada 2014-2020 sunt puţine şi că acest lucru este din vina preşedintelui Traian Băsescu, şeful statului fiind caracterizat drept „un negociator slab”.

„Din păcate, în ceea ce priveşte alocarea fondurilor europene pentru fiecare ţară din regiune (…) prin negocierea purtată de preşedintele ţării, domnul Băsescu, România a obţinut cea mai mică alocare, alături de Bulgaria, din întreaga UE, raportată la numărul de locuitori. România ar fi avut nevoie, cu siguranţă, de fonduri structurale şi de coeziune mai mult decât alte ţări. Din păcate am avut un negociator slab, care nu era interesat de ce se va întâmpla cu România după 2014″, a susţinut Victor Ponta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata