Portret al regelui Mihai realizat de pictorul Laszlo Valovits, dezvelit la Palatul Elisabeta

Un portret monumental al regelui Mihai, realizat de pictorul Laszlo Valovits, a fost dezvelit miercuri seară, 29 iunie, la Palatul Elisabeta.

Lucrarea, care a fost dezvelită de principesa Margareta, are dimensiunile de 1,80 m/1,35 m şi este realizată în ulei pe pânză, tehnică mixtă.

Aceasta va rămâne în colecţia de artă a Familiei Regale a României la Palatul Elisabeta.

„Majestatea Sa Regele, fără să fie fondatorul Casei noastre Regale, este astăzi cel căruia îi aducem prin fiecare din gesturile noastre publice omagiul. Încoronat în 1927, el este, probabil, cel mai îndelung trăitor suveran al tuturor timpurilor”, a afirmat principele Radu, în cadrul ceremoniei desfăşurate în Sala Regilor a Palatului Elisabeta.

Valovits Laszlo a mărturisit că a avut ca reper, „înainte de toate”, profilul moral al regelui Mihai, „demnitatea, exigenţa, prestanţa, perseverenţa şi, nu în ultimul rând, statura sa istorică şi trăsăturile care exprimă o nobleţe interioară şi o ţinută deosebită”.

„În realizarea tabloului am dorit să exprim, pe lângă aceste trăsături, acel calm interior, dar şi o anumită gravitate în intensitatea privirii”, a spus artistul.

El a menţionat că lucrarea sa reprezintă o abordare a ideii de spiritualitate europeană.

„Este o afirmare a spiritualităţii europene, indiferent dacă ne gândim la tradiţie sau la contemporaneitate şi această afirmare a tradiţiei spirituale europene vine într-un context când valorile spirituale de multe ori sunt puse sub semnul întrebării şi poate suntem martori chiar în această privinţă a unei anumite crize prin care trece, sper, temporar, Europa”, a mai spus pictorul.

La eveniment au luat parte principesa Margareta şi principesa Maria, artişti.

Pictor, grafician şi scenograf, Valovits László s-a născut la Târgu Lăpuş, în judeţul Maramureş, la 28 mai 1945. Stabilit la Cluj, din 1977 devine scenograf la Teatrul Maghiar de Stat, postură profesională pe care o va exersa până în anul 1991.

Călătoreşte mult peste hotare, efectuând mai multe stagii fertile de documentare artistică în ţări precum Ungaria, Franţa, Italia, Germania, Spania etc.

După debutul artistic din anul 1962, a deschis, până în prezent, mai multe expoziţii personale de pictură şi grafică, în paralel, opera sa artistică fiind integrată şi în importante expoziţii de grup, anuale, omagiale, festive sau comemorative organizate atât în ţară, cât şi în străinătate (Iugoslavia, Ungaria, Germania, Japonia).

Este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), filiala Cluj (din 1992), şi al grupării artistice profesioniste ardelene „Barabás Miklós Céh” (din 2013).

A fost distins cu Ordinul „Crucea de Cavaler” al Republicii Ungare.

Lucrările sale figurează în prestigioase colecţii muzeale de stat şi instituţii publice din ţară, precum şi în numeroase colecţii particulare din România, Ungaria, Germania, Franţa, Austria, SUA, Japonia etc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata