Prăjitură de post, cu nucă şi dulceaţă

În Postul Adormirii Maicii Domnului, un post de vară, când fructele și legumele sunt din abundență, avem nevoie și de ceva dulce, mai ales pentru cei mici.

Într-o biserică din Timișoara am reîntâlnit-o pe Felicia Vlădescu, care ne-a mai dat rețete de dulcegării, ne mai dă și acum o rețetă excelentă de prăjitură de post cu dulceață și nucă și ne promite că ne va mai oferi și altele, invitându-ne acasă la ea.

‘Este o rețetă ceva mai ‘elaborată’, dar nu ne va reține toată ziua în fața cuptorului. Într-o oră, o avem deja pe masă’, spune Felicia Vlădescu. Dacă altădată din bucătăria ei se auzea în surdină muzică de operă, pentru că voia să devină interpretă dar destinul a purtat-o printre tainele chimiei de laborator, acum străbate lin, până la noi, o muzică bisericească.

Pentru prăjitura aceasta avem nevoie de 2 căni de apă, 1 cană zahăr, 4 căni făină albă, 4 linguri de dulceață (de vișine preferabil), 2 linguri cacao, 1/2 cană ulei, 1 pahar mare de nucă (sau cocos), vanilie, coajă de lămâie, 1 pachet amoniac stins cu oțet sau cu lămâie, 1 praf de sare, zahăr farin vanilat sau glazură.

‘Apa se pune la încălzit cu zahărul și se amestecă ușor, până când se topește zahărul, apoi se lasă la răcit și se adaugă făina, cacao și se amestecă. Adăugăm dulceața, uleiul, mirodeniile și bicarbonatul de amoniu deja stins cu oțet sau lămâie. Se amestecă bine și se adaugă nuca mărunțită sau cocosul/alunele. Tapetăm o tavă, potrivită ca mărime, cu hârtie de copt și turnăm compoziția în tavă, apoi se bagă în cuptorul încins și se coace la foc potrivit. Când s-a răcit, se pudrează cu zahăr’, ne-a precizat Felicia Vlădescu, care ne-a oferit apoi spre degustare o bucată din preparatul său. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata