Preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele parlamentare la consultări

Preşedintele Traian Băsescu a adresat o invitaţie partidelor parlamentare, precum şi grupului independenţilor, în vederea participării la consultări privind modificarea Constituţiei şi priorităţile legislative din acest an, a confirmat luni (8 martie 2010) Administraţia Prezidenţială.

Întâlnirea ar urma să aibă loc luni, 15 martie, la Palatul Cotroceni. Este prima consultare care ar urma să aibă loc în acest an între preşedintele Băsescu şi grupurile parlamentare, având în vedere că ultima întrevedere de acest gen a avut loc la finele anului trecut, pe 16 decembrie, în vederea desemnării premierului.

Pe 26 noiembrie 2009, Colegiul Director al PD-L a decis să solicite Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să constituie comisia constituţională pentru modificarea legii fundamentale, în sensul introducerii legislativului unicameral şi reducerii numărului de parlamentari, aşa cum s-a votat la referendumul din 22 noiembrie.
Pe 22 februarie, Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis amânarea înfiinţării Comisiei parlamentare respective.

Propunerea constituirii comisiei a aparţinut democrat-liberalilor, însă, în timpul şedinţei Birourilor Permanente reunite, reprezentanţii Partidului Naţional Liberal şi Partidului Social Democrat au votat împotrivă.
Liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, în aceeaşi zi, că liberalii au fost de acord cu amânarea înfiinţării comisiei de revizuire a Constituţiei deoarece „se impune o modificare mai largă a Legii fundamentale”.

Social-democraţii au anunţat pe 25 februarie că vor depune la Parlament, un proiect de lege de revizuire a Constituţiei, principalele puncte referindu-se la continuarea unui Legislativ bicameral în care Camera Deputaţilor să aibă 300 – 320 de deputaţi, iar Senatul câte doi senatori pentru fiecare judeţ, aleşi de consilierii locali şi judeţeni.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat pe 24 februarie că UDMR ar dori o reformă constituţională mai amplă, care să depăşească rezultatele referendumului din noiembrie 2009. Marko Bela a mai apreciat că ar fi bine dacă ar fi păstrat actualul sistem parlamentar bicameral.

Premierul Emil Boc a prezentat, pe 2 februarie, în plenul Camerei Deputaţilor, priorităţile programului legislativ al Guvernului pentru actuala sesiune parlamentară, exprimându-şi speranţa că această sesiune va stabili jaloanele în vederea reducerii numărului de parlamentari şi trecerea la Legislativul unicameral.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata