Preţurile producţiei industriale au crescut cu 5,6 %, în aprilie

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat o creştere cu 5,6 %  în aprilie 2010, faţă de luna aprilie 2009, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe sectoare de activitate s-au remarcat creşteri de preţuri în industria prelucrătoare, cu 6,2 la sută, la distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, cu 5,5 la sută, la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 3,5 la sută şi în industria extractivă, cu 2,4 la sută.

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria energetică, acestea crescând cu 14,3 la sută, în aprilie 2010 comparativ cu aceeaşi lună a anului 2009. Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat preţurile produselor din industria bunurilor de uz curent, în creştere cu 5,4 la sută, din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 4,6 la sută, din industria bunurilor intermediare, cu 0,8 la sută.

În aprilie 2010 comparativ cu martie 2010, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat o creştere cu 1,3 %.

După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă cât şi preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au înregistrat creşteri cu unu la sută, respectiv cu 2,1 la sută, în aprilie 2010 comparativ cu luna precedentă.

Pe sectoare de activitate, s-au înregistrat creşteri de preţuri la produsele din industria extractivă, cu 2,2 la sută, în industria prelucrătoare, cu 1,6 la sută, la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, cu 0,4 la sută. La producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-au înregistrat scăderi de preţuri cu 0,4 la sută.

Pe marile grupe industriale, în aprilie 2010 comparativ cu martie 2010, creşteri de preţuri au avut produsele din industria bunurilor intermediare, cu 2,6 la sută, industria energetică, cu 1,2 la sută, industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 0,8 la sută şi cele din industria bunurilor de uz curent, cu 0,8 la sută. Preţurile produselor din industria bunurilor de capital au înregistrat o scădere cu 0,1 la sută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata