Primarul Romei solicită repatrierea a 3.400 de români


Primarul Romei, Gianni Alemanno, a propus vineri (4 iunie 2010) la Bucureşti, în întâlnirea cu premierul Emil Boc, un proiect de repatriere în România a circa 3.400 de români care trăiesc în condiţii marginalizate în provincia Roma, scriu jurnalele italiene Il Giornale şi Il Tempo.

Administraţia din capitala italiană se angajează să le ofere o formare profesională, să le găsească un loc de muncă la firmele italiene prezente în România, dar şi să le plătească 200 de euro pe lună pentru o perioadă de jumătate de an de la repatriere.

„Cred că după dezacordurile de acum doi ani, acum avem o relaţie clară şi transparentă între Italia şi România şi între Roma şi România. Am fost de acord cu premierul român în privinţa toleranţei zero în privinţa criminalităţii, dar şi în privinţa integrării tuturor celor care vor să muncească, pentru a evita ca aceste persoane să rămână captive în Italia în condiţii nedemne de viaţă”, a declarat primarul Alemanno.

Proiectul respectiv, intitulat „High Opportunity Program”, pleacă de la ideea că printre cei 125.000 de români care trăiesc în oraşul şi provincia Roma (160.000 au reşedinţă legalizată în regiunea Lazio), un procent de 3%, adică 3.400 de persoane, trăiesc în condiţii defavorizate, iar primăria romană ar trebui să cheltuiască anual 16 milioane de euro doar pentru a rezolva urgenţa locativă a acestora, însă pentru contribuţia lunară de 200 de euro cheltuiala ar fi de 700.000 de euro, a explicat consilierul pentru politici sociale Sveva Belviso.

Primul pas al proiectului constă în contactarea firmelor italiene prezente în România pentru identificara tipului de locuri de muncă de care au nevoie. Plecând de la aceste informaţii, primăria Romei va trece la formarea profesională a românilor care trăiesc la Roma în condiţii defavorizate şi care ar dori să se întoarcă în România prin acest program.

Odată încheiată pregătirea profesională, administraţia ar putea plăti cei 200 de euro pe lună pentru românii care merg să lucreze în România pentru firmele italiene, acestea beneficiind astfel de mână de lucru calificată, dar şi de un „ajutor” consistent pentru achitarea în primele 6 luni a salariului acestor angajaţi, în condiţiile în care în România salariul mediu lunar este de 300-400 euro, scriu ziarele Il Giornale şi Il Tempo, ambele cu orientare de dreapta şi apropiate formaţiunii Popolo della Liberta (PdL) a premierului Silvio Berlusconi, din care face parte şi primarul Gianni Alemanno.

Edilul şef al Romei a precizat că pe viitor acest proiect ar putea accesa şi fonduri europene plecând de la un protocol de înţelegere între administraţia locală din Roma şi guvernul român. De asemenea, consilierul Belviso a argumentat, citând un studiu al organizaţiei Caritas, că 40% dintre românii prezenţi la Roma şi-ar dori să se întoarcă în ţară dacă li s-ar oferi un loc de muncă.

„Proiectul prezentat de primar este unul ambiţios şi în mod sigur va naşte discuţii, mai ales în această perioadă de criză în care se cer tuturor sacrificii, în primul rând cetăţenilor Romei”, concluzionează cotidianul Il Tempo.
Primarul Alemanno se află într-o vizită de două zile la Bucureşti, la invitaţia edilului şef Sorin Oprescu, el participând vineri la inaugurarea Pieţei Sfântul Gheorghe din Capitală unde a fost reamplasată statuia Lupoaicei, simbol al originii latine a poporului român şi prieteniei cu poporul italian, iar sâmbătă cei doi edili au lansat „Marea Igienizare a Pădurii Băneasa”, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata