Primul atlas de pistoale din ţară, lansat de IPJ Bihor

Primul atlas al pistoalelor din țară, realizat expertul criminalist Marius Guț, a fost lansat luni, 13 iulie, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bihor.

‘Această apariție editorială înseamnă primul registru al armelor din România, un registru atlas care a fost gândit și realizat de colegul nostru Marius Guț, de la serviciul criminalistic, împreună cu doi ofițeri din cadrul serviciului (Adrian Baba și Hadrian Vaida, n.r.), colaboratori apropiați de-ai lui. Este un material foarte bun pentru activitatea noastră,’ a declarat  chestorul Liviu Popa, șeful IPJ Bihor.

Volumul ,,Pistoale — atlas de prezentare și identificare’ conține, în trei părți, un istoric al evoluției armelor scurte, de la praful de pușcă până la cele mai moderne pistoale și revolvere construite de-a lungul anilor de diferite firme, atlasul propriu-zis, cu caracteristicile tehnice de fabricație, iar a treia parte se referă la implicațiile psihologice în utilizarea armelor.

Lucrarea se adresează atât celor experților criminaliști, care efectuează constatări sau expertize în domeniul balistic, cât și colecționarilor de arme.

În cadrul evenimentului de lansare a fost organizată, spre vizionare, o colecție de arme de panoplie.

Cartea a apărut, deocamdată, în 50 de exemplare, la Editura Europrint, cu sprijinul Fundației ‘col. Ioan Baciu’, al Corpului Național al Polițiștilor din IPJ Bihor și al Sindicatului național al agenților de poliție, Biroul teritorial Bihor.

Lucrarea agentului șef principal de poliție Marius Guț continuă seria aparițiilor editoriale de specialitate ale lucrătorilor din IPJ Bihor, cea mai recentă fiind ‘Tratatul de artă criminalistică’, autor Florin Lăzău, o ‘poveste’ a portretului-robot folosit atât de mult în activitatea polițienească din domeniul criminalisticii.

Florin Lăzău este singurul polițist criminalist din Europa atestat de Asociația Internațională a Identificatorilor pe Artă Criminalistică și singurul din România specializat pe îmbătrânirea facială, una din cele trei ramuri ale disciplinei „arta criminalistică”, alături de portretul-robot și reconstituirea facială post-mortem. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata