Zilele Bucovinei la Parlamentul European

Peste o mie de europarlamentari şi angajaţi ai Parlamentului European au fost prezenţi, marţi seara, la manifestările organizate la instituţia europeană de către Consiliul Judeţean Suceava cu sprijinul sprijinul europarlamentarului sucevean Petru Luhan.

În cadrul Zilelor Bucovinei au fost prezentate tradiţiile din Bucovina, elementele de multiculturalitate, precum şi produsele bio ce pot fi găsite în această zonă.

În organizarea evenimentelor din Parlamentul European s-au implicat şi asociaţiile de turism din judeţul Suceava, ai căror reprezentanţi au pregătit de asemenea o seară bucovineană pentru invitaţi.

În cadrul serii bucovinene au fost prezentate tradiţii şi meşteşuguri din această zonă, ouă încondeiate, pictură pe sticlă şi lemn, obiceiuri populare, precum şi alte elemente specifice Bucovinei. Oferta cu care administraţia judeţeană încearcă să atragă potenţialii investitori europeni are o componentă semnificativă de produse bio, care se bucură de mare succes în rândul populaţiei din ţările Uniunii Europene.

Pe lângă datele statistice referitoare la suprafaţa de teren arabil, păşuni şi fâneţe, broşura informativă cu care CJ Suceava s-a prezentat la Zilele Bucovinei în Parlamentul European arată că zona montană a judeţului şi-a conservat biodiversitatea şi are un mare potenţial pentru dezvoltarea agriculturii ecologice.

Potrivit lui Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava, în Bucovina sunt certificate bio un număr de 86 de produse din lapte şi carne.

Cei prezenţi al Zilele Bucovinei au putut degusta din cele peste 4.000 de sarmale pregătite de membrele asociaţiei de turism din Bucovina – produse care însă, potrivit lui Petru Luhan, au putut fi cu greu introduse în Parlamentul European, numai după obţinerea mai multor avize sanitar-veterinare.

Participanţii la manifestare au fost impresionaţi de costumele specifice celor 12 etnii care convieţuiesc în Bucovina, de modul de prezentare a meşteşugurilor din zonă, dar mai ales de bucatele tradiţionale pregătite.

Este pentru prima dată când Bucovina este prezentată şi reprezentată la un asemenea nivel cu o manifestare de amploare prin care să fie redate mai multe aspecte ale modelului multicultural şi etnic din zona Bucovinei.

Manifestarea Zilele Bucovinei ar fi trebuit să conţină şi o componentă folclorică, muzică şi dans bucovinean, la care s-a renunţat însă din respect faţă de suferinţa poporului polonez pricinuită de pierderea preşedintelui ţării, în accidentul de avion de sâmbătă de la Smolensk.

Citește și
1 Comentariu
  1. As spune

    Foarte tare! Felicitari organizatorilor!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata