Producţiile agricole s-ar putea dubla în 2010

Producţiile agricole s-ar putea dubla în 2010 datorită condiţiilor climaterice favorabile din iarna acestui an, care au adus rezerve importante de apă în sol, consideră ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihai Dumitru.

„Din punct de vedere agricol avem o situaţie foarte bună în acest an. Culturile însămânţate în toamnă au fost menţinute foarte bine datorită zăpezii”, a spus Dumitru. Acesta a precizat că în 2010 se înregistrează cea mai bună rezervă de apă din sol din ultimii ani. „Este cea mai bună rezervă de apă din sol din ultimii 10 ani şi acest lucru ne asigură premisele pentru o recoltă foarte bună în 2010, poate chiar o dublare faţă de anul trecut”, a spus ministrul Agriculturii.

În ceea ce priveşte temperaturile extrem de scăzute din luna ianuarie, Dumitru a afirmat că numai terenurile cultivate care nu au fost acoperite de zăpadă înainte de veni îngheţul ar putea fi afectate. „Toate culturile acoperite de zăpadă au fost protejate foarte bine. Deocamdată, nu avem semnale din teritoriu referitoare la suprafeţele agricole afectate de îngheţ”, a declarat şeful de Agricultură.

Potrivit datelor MADR, în toamna lui 2009 au fost însămânţate 3,096 milioane ha, din care peste două milioane ha reprezintă suprafaţa însămânţată cu grâu şi secară.
România a produs în 2009 aproximativ 13,88 milioane tone de cereale păioase (grâu, orz, orzoaică, porumb şi orez), în scădere cu circa 15,5 la sută faţă de recolta anului 2008, care a depăşit 16,441 milioane tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Grâul şi porumbul au reprezentat 12,685 milioane tone, respectiv 91 la sută din totalul producţiei de cereale, în condiţiile în care au fost recoltate 5,287 milioane tone de grâu şi 7,397 milioane tone de boabe de porumb. Recolta de grâu a scăzut de la 7,313 milioane tone în 2008, la 5,287 milioane tone. În 2009, recolta de porumb şi sorg a atins 7,397 milioane tone (3.308 kg /ha), în timp ce în 2008 depăşise 7,87 milioane tone (3.212 kg/ha), dar pe o suprafaţă mai mare cu circa 200.000 de ha.

Citește și
1 Comentariu
  1. geylan spune

    Nici nu s-a uscat inca bine cerneala de pe juramantul depus ca ministru si deja ati inceput sa faceti declarati precum cea de mai sus care nu fac decat jocul intermediariilor de cereale.Aceste declaratii nu fac decat rau agricultorului care va vinde productiile de la vara la un pret de nimic bisnitarilor.
    Cat despre Adrian Radulescu este la jumatatea cursei.Trebuie sa mai lucreze UDMR-ulsi PSD-ul si inchide patrulaterul.Bravo voua ca stiti sa ne prostiti de peste 20 de ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata