Programul Rabla din 2010 demarează în februarie

Prima etapă a Programului ‘Rabla’ din 2010 ar putea demara în a doua jumătate a lunii februarie 2010, după aprobarea unei Hotărâri de Guvern privind bugetul Ministerului, în şedinţa Executivului de săptămâna viitoare, a declarat miercuri (27 ianuarie 2010) într-o conferinţă de presă, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.

‘Noi suntem pregătiţi pentru Rabla. Am finalizat proiectul de protocol cu REMAT. Urmează ca în şedinta de Guvern de miercurea viitoare (3 februarie n.r.) să fie aprobată HG privind bugetul Ministerului Mediului şi Pădurilor. În 15 zile după aceea începe prima etapă din Programul Rabla’, a explicat Borbely.
Potrivit ministrului Mediului, în forma actuală a Ghidului de finanţare a Programului ‘Rabla’ se prevede că orice persoană poate apela la un număr nelimitat de tichete valorice, dar nu mai mult de trei pentru achiziţionarea unei singure maşini.

‘Orice persoană fizică poate cumpăra câte maşini doreşte prin Programul Rabla, dar nu poate folosi mai mult de trei tichete valorice pentru o singură maşină. Voucherele vor fi tipărite la Imprimeria Naţională, iar cu acestea se poate merge la oricare dintre producătorii admişi în Program’, a afirmat Laszlo Borbely. Acesta a adăugat că persoana care cumpără un tichet nu trebuie să-şi înregistreze rabla pe numele său.

‘Etapele radierii vehiculului scos din uz se derulează ca şi până acum. Trebuie făcută radierea la Poliţie după care posesorul poate merge cu maşina la REMAT.
Întrebat care este ţinta ministerului în privinţa numărului de unităţi scoase din uz în 2010, Laszlo Borbely a menţionat că aceasta rămâne cel puţin la valoarea celei din 2009.

‘Ministerul îşi propune să scoată din uz în acest an mai multe maşini decât cele din 2009, când s-au înregistrat peste 32.000 de unităţi’, a spus ministrul Mediului.
Prima de casare destinată autovehiculelor, valabilă în anul 2010 pentru Programul ‘Rabla’, va fi de 3.800 lei, aceeaşi valoare nominală ca în 2009, conform Ghidului de finanţare publicat în Monitorul Oficial din 29 decembrie 2009.

Valoarea nominală a tichetului valoric se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare al autovehiculului nou, diferenţa fiind asigurată de proprietarul înscris din surse financiare proprii, inclusiv credite bancare sau prin finanţare, în baza unui contract de leasing financiar.
Perioada de organizare a sesiunii de validare se aprobă prin dispoziţia scrisă a preşedintelui Autorităţii, care se publică pe pagina de internet a instituţiei, cu cel puţin cinci zile înainte de data deschiderii sesiunii propriu-zise.

Potrivit datelor Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), în 2009, Programul ‘Rabla’ a fost realizat în proporţie de 65 la sută. Astfel, din totalul celor 50.000 autoturisme destinate persoanelor fizice, au fost scoase din uz 32.327 de unităţi. În total, în intervalul 2004 – 2009, au fost scoase din uz aproximativ 107.000 maşini vechi.
Şi în ceea ce priveşte Programul ‘Rabla’ pentru tractoare şi maşini agricole autopropulsate, Ghidul de finanţare urmează să fie aprobat prin ordinul ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, în prima jumătate a lunii ianuarie.

Documentul, publicat şi elaborat de AFM, prevede că prima de casare pentru înlocuirea unui tractor sau a unei maşini agricole vechi cu unele noi să fie, în 2010, de 17.000 de lei. Pentru persoanele fizice, aceasta nu trebuie să depăşească, însă, 50 la sută din preţul de achiziţie al tractorului sau maşinii agricole cumpărate, în timp ce, în cazul persoanelor juridice, procentul scade până la 40 la sută, fără TVA.
Finanţarea Programului ‘Rabla’ destinat stimulării parcului naţional de tractoare şi maşini agricole va fi susţinută de AFM din Fondul pentru Mediu, programul fiind prevăzut să se desfăşoare pe parcursul a două etape: prima până la data de 25 iulie, iar a doua în intervalul 1 august – 25 noiembrie 2010.

Citește și
8 Comentarii
 1. viorica spune

  – cu ce acte trebuie sa te prezinti la remat
  – lista cu Rematurile din Bucuresti
  – pana la ce data se poate casa sau exista o limita
  – unii spun de radiere intai la politie; dar sunt sigura ca o primeste la Remat
  ASTEPT UN RASPUNS COMPETENT DI PARTE CUIVA CARE STIE EXACT PROCEDURA

  P.S. PREA MULTE COMENTARII SI NIMIC CONCRET
  EXP. PASUL 1. POLITIE – ACTE NECESARE
  2. PASUL 2 ACTE NECESARE,ETC.

 2. SORIN spune

  AM O DACIA 1310 NU FUNCTIONEAZA AM ACTE LA ZI MAI O POT DUCE LA PROGRAMUL RABLA

 3. fatol alexandru spune

  as dori sa stiu daca la progamul rabla pentru tractoare se accepta doua tractoare sau numai unul? astept raspuns va rog frumos

 4. postasul73 spune

  am masina radiata din circulatie de 1 de zile dar e an perfecta stare de functionare se poate da la programul rabla ?sant proprietar am cartea si jumatate de talon de la militie ce acte mai trebuie ?multumesc

 5. cristian spune

  ce acte iti trebuie ca sa duci masina la remat

 6. lupea spune

  am predat la REMAT masina in 2008, nu am radiat-o si am platit impozit pt ea — pot sa ma inscriu in programul RABLA?

 7. Boca Andrei spune

  Buna ziua!
  Sunt persoana juridica si detin pe societate 2 tractoare model U650 si as dori sa stiu daca in cadrul Programului Rabla pentru Masini Agricole se accepta mai mult de 2 utilaje/tractoare.
  As dori sa stiu daca in Botosani exista un astfel de Centru de Colectare (sau in zona Moldovei) si daca imi puteti furniza numele societatii si un numar de telefon ar fi perfect. Astept raspuns.
  Multumesc!
  O zi buna!

 8. SUCIU GABRIELA spune

  GABRIELA-am un BMW vechi din 82′ dar nu este pe numele meu..puteti sa imi spuneti si mie ce pasi trebuie sa urmez ca sa o pot da la remat?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata