Proiect: 150 de molecule noi şi molecule cu indicaţii noi, pe lista medicamentelor compensate şi gratuite

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 27 martie, o listă cu medicamente compensate şi gratuite care conţine 150 de molecule noi sau cu indicaţii noi.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimie, aproximativ 20% dintre moleculele noi aflate pe listă sunt pentru tratarea cancerelor, iar pentru tripla terapie (tratarea hepatitei C), două molecule.

„Lista nu a mai fost actualizată de şase ani. Au fost copii şi adulţi care ar fi avut şansă de supravieţuire şi care din cauza lipsei acestor medicamente au murit. Dintre cele 150 de molecule, foarte puţine sunt cu indicaţii noi”, a susţinut preşedintele FABC.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe baza de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate cuprinde peste 1.300 de substanţe active (denumiri comune internaţionale) dintre care 157 fiind compensate cu 90% şi 241 cu 50%.

În ceea ce priveşte programele naţionale, lista cuprinde aproape 340 de substanţe active, dintre care 100 sunt destinate pentru oncologie, iar 152 sunt pentru copii sau tineri dacă aceştia sunt studenţi, elevi sau gravide şi lehuze.

„După anul 2008, la noi în ţară, pacienţii nu au mai avut acces, în regim compensat, la tratamente noi. În felul acesta, se produce un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi pacienţii români, dar şi o limitare a drepturilor acestora la tratamente de ultima generaţie. Este prima dată când se propune o listă nouă de medicamente compensate, elaborată după o metodologie de evaluare agreată la nivel internaţional, ceea ce a impus activităţi suplimentare de organizare şi funcţionare. Lista va fi completată cu un număr important de medicamente destinate, în principal, tratării cancerului, diabetului, afecţiunilor cardiovasculare, afecţiunilor psihice, hepatitelor cronice de etiologie virală, precum şi bolilor rare fără a se limita doar la aceste patologii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Analiza de impact bugetar a estimat un impact pozitiv de 592 de milioane de lei pentru anul 2014, sumă care va fi acoperită prin implementarea politicilor de reducere a cheltuielilor cu medicamentele (taxa claw-back, revizuirea preţurilor la medicamente, acorduri de partajare a riscurilor între finanţator şi producător, audit al prescripţiei medicale), mai precizează sursa citată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata