Proiectul Nabuccco, o oportunitate pentru cooperarea ungaro-română

Proiectul gazoductului Nabucco pare in prezent mult mai plauzibil decât pâna acum, diversificarea surselor de energie putând fi o excelenta oportunitate pentru cooperarea ungaro-româna, a declarat joi (12 noiembrie 2009) seful Comisiei de politica externa din parlamentul ungar, Zsolt Nemeth, dupa intâlnirea de la Budapesta cu Laszlo Borbely, presedintele comisiei similare din Parlamentul României, relateaza MTI.

Discutiile dintre cei 2 oficiali s-au concentrat pe securitatea energetica, situatia minoritatilor ungara si româna din Ucraina, precum si pe viitoarele alegeri prezidentiale din România. Zsolt Nemeth a vorbit dupa intâlnire despre “o serie de tendinte pozitive” in legaturile dintre Ungaria si România, adaugând ca toate partidele parlamentare din Ungaria sustin dezvoltarea relatiilor bilaterale.

În ceea ce priveste minoritatile din Ucraina, Nemeth a afirmat ca atât comunitatea etnicilor ungari, cât si cea a românilor “au fost supuse unei politici agresive de omogenizare”. Guvernul ungar si cel român ar trebui sa adopte o pozitie ferma impotriva restrictiilor Ungariei privind utilizarea limbilor minoritatilor in invatamânt, a afirmat Nemeth.

El a facut de asemenea apel la etnicii ungari din România sa ia parte la alegerile prezidentiale si sa demonstreze forta comunitatii lor. De cealalata parte, Laszlo Borbely a precizat ca minoritatea ungara se afla in pozitia de a avea impact asupra rezultatului alegerilor si ca partidul din care face parte, UDMR, ar putea chiar sa faca parte din guvern dupa viitoarele alegeri generale din România, mai scrie MTI.

Laszlo Borbely s-a intâlnit de asemenea cu presedintele parlamentului ungar Katona Bela, precum si cu ministrul ungar de externe Peter Balazs, se arata intr-un comunicat al Camerei Deputatilor. În cadrul discutiilor au fost abordate aspecte ale colaborarii bilaterale, dar si subiecte importante de politica externa si teme actuale aflate pe agenda europeana, se specifica in documentul citat.

Cooperarea strategica dintre cele doua tari si parlamente a fost apreciata ca functionând foarte bine, atât in ceea ce priveste relatiile economice, cât si in problemele minoritatilor din cele doua state. În plus, s-a apreciat ca este necesara extinderea cadrului legislativ pentru definitivarea statutului si modalitatilor de finantare a minoritatilor, se arata in comunicat.

S-a convenit de asemenea ca este necesara o colaborare strânsa intre tarile din centrul si estul Europei in general, si intre România si Ungaria in special, pentru a face fata noilor cerinte si sarcini care revin parlamentelor dupa adoptarea Tratatului de la Lisabona. În plus, Ungaria, care va detine presedintia UE in 2011, a acceptat solicitarea României de a delega un diplomat in grupul de organizatori pentru a beneficia de experientele vecinilor.

În ceea ce priveste Strategia Dunareana, care l-a avut printre initiatori si sustinatori si pe Laszlo Borbely, Ungaria o va cons idera una din prioritatile mandatului sau pe timpul presedintiei UE.
În acest sens, Ungaria va numi un “ambasador al Dunarii” si va organiza un Summit al Dunarii anul viitor, se precizeaza in documentul citat.
O delegatie a Comisiei pentru politica externa din Camera Deputatilor a Parlamentului României, condusa de Laszlo Borbely, efectueaza in perioada 11-13 noiembrie o vizita oficiala in Ungaria.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata