Radu Berceanu: Nu sunt potrivit pentru şefia Senatului

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a susţinut luni (8 martie 2010) că nu ar fi persoana potrivită să preia şefia Senatului, în timp ce vicepreşedintele democrat-liberal Raluca Turcan a declarat că îşi va atenţiona colegii din conducerea centrală a PD-L că o decizie privind revocarea lui Mircea Geoană ar fi trebuit luată mai întâi în Biroul Permanent al partidului.

Întrebat dacă ar fi potrivit pentru şefia Senatului, aşa cum enunţase anterior democrat-liberalul Ioan Oltean, ministrul a negat, spunând: „Nu nu, nu sunt potrivit deloc”.
Berceanu a susţinut că nu are informaţii privind o discuţie, în şedinţa de săptămâna trecută a conducerii partidului, despre revocarea lui Geoană, dar nu a exclus ca subiectul să fie dezbătut la întâlnirea de luni. „Săptămâna trecută nu s-a discutat aşa ceva, poate astăzi discutăm”, a spus Berceanu.

El s-a abţinut să comenteze decizia CCR privind procedura de revocare a preşedintelui Senatului, însă a menţionat că este dificil să accepte că liderul acestui for legislativ „rămâne un fel de personaj deasupra tuturor iar ideea asta că numai grupul care l-a propus poate să propună eventuala schimbare nu există nicăieri şi nu are vreo bază”.

„La un moment dat, poate ajunge preşedintele Senatului o persoană care face parte dintr-un grup foarte mic, adică să existe o ecuaţie parlamentară de aşa natură încât din grupurile mai mari să facă un blocaj reciproc şi să iasă o persoană mai cunoscută, mai apreciată, dintr-un grup foarte mic. În al doilea rând, poate să existe situaţia în care grupul care l-a propus se desparte în două părţi, foarte asemănătoare ca şi pondere”, a exemplificat Berceanu.

La rândul său, vicepreşedintele Raluca Turcan şi-a reiterat afirmaţiile potrivit cărora hotărârea privind revocarea lui Geoană trebuia luată în şedinţa conducerii centrale a partidului, pentru că este o decizie politică şi afectează imaginea PD-L. Raluca Turcan a susţinut că îşi va atenţiona colegii din Biroul Permanent al PD-L asupra acestei chestiuni.

„În opinia mea, Mircea Geoană nu mai are evident dreptul moral sau calităţile morale pentru a conduce Senatul, a încălcat şi Regulamentul, s-a aflat şi în dezacord cu ceea ce înseamnă procedură din Senat sau respectarea unor legi sau a votului populaţiei. Însă cred că cel mai corect ar fi fost ca această decizie, ţinând cont că ea este una cu implicaţii pe termen lung, să fie luată aici, în BPN”, a spus Turcan.

Şi vicepreşedintele PD-L Cezar Preda a susţinut că revocarea lui Geoană este justificată, o dovadă în acest sens fiind, în opinia sa, necunoaşterea procedurilor parlamentare. „În general, e nepermis să faci un asemenea demers (n.r. – de revocare) fără a avea aprobarea în BPN, dar eu cred că au avut aprobarea din moment ce au făcut acest demers”, a spus Cezar Preda.

Potrivit lui Preda, câştigul politic al PD-L din revocarea lui Mircea Geoană este acela că funcţia va reveni democrat-liberalilor. Democrat-liberalii au depus joi, 4 martie, la Biroul Permanent, cererea de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, a anunţat senatorul PD-L Iulian Urban. El a precizat că solicitarea a fost semnată de 57 de senatori, dintre care 48 de la PD-L, doi de la UDMR şi şapte independenţi.

PD-L

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata