Rămăşiţele pământeşti ale soţilor Ceauşescu, deshumate în Cimitirul Ghencea

– O echipă de medici de la Institutul de Medicină Legală deshumează miercuri, 21 iulie, rămăşiţele pământeşti ale lui Nicolae şi ale Elenei Ceauşescu.

– La 21 de ani după evenimentele din 1989, care au culminat cu împuşcarea soţilor Ceauşescu, de Crăciun, iată că acum se încearcă să se răspundă la întrebarea: sunt sau nu ei, îngropaţi acolo.

– Deshumarea lor are loc la cererea lui Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu.

 

Medicii vor preleva probe biologice care vor fi trimise la laborator pentru testarea ADN. Din partea familiei la operaţiune participă soţul Zoiei Ceauşescu, Mircea Oprean.

Singurul fiu rămas în viaţă, Valentin Ceauşescu, şi Mircea Oprean au iniţiat acest proces în dorinţa de a afla dacă resturile pământeşti aflate în Cimitirul Ghencea din Capitală aparţin lui Nicolae şi Elenei Ceauşescu.

În 2009, Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean au reuşit să devină proprietarii mormintelor, având acum dreptul să ceară deshumarea, după trecerea celor şapte ani prevăzuţi de lege ca interdicţie de exhumare a unor cadavre.

Iniţial, Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean au dat în judecată Ministerul Apărării Naţionale, iar instituţia a fost obligată de instanţă să identifice locurile unde au fost înhumaţi soţii Ceauşescu, însă Ministerul Apărării Naţionale nu a reuşit să dea curs deciziei judecătorilor.

Vreme îndelungată, Zoia Ceauşescu a încercat să demonstreze că părinţii ei nu sunt îngropaţi la cimitirul Ghencea Militar. A cerut şi exhumarea lor, însă ani la rând magistraţii nu au fost de acord. A murit şi ea, fără să afle adevărul.

Dacă nu sunt îngropaţi aici, vom da statul român în judecată, pentru că el trebuie să ştie unde sunt rămăşiţele. Iliescu, Voican – Voiculescu, Petre Roman şi ceilalţi trebuie să răspundă pentru aceste crime„, a declarat pentru Realitatea TV Mircea Oprean.

În aprilie 2005, Zoia Ceauşescu, fiica lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu, a cerut concesionarea mormintelor părinţilor săi. Atunci, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane a depus la instanţă un act în care spunea că nu poate onora cererea pe motiv că nu există nici un document oficial care să ateste că acolo este înmormântat cuplul Ceauşescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata