Resuscitarea „ANI”: Liderii de sindicat trebuie să-şi declare averile

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a început marţi – pentru a treia oară – „reparaţiile” la Legea ANI. Liderii de sindicat trebuie să-şi facă şi ei publice averile.

Cea de a treia refacere a Legii ANI (reamintim, legea a fost în două rânduri supusă controlului constituţionalităţii, ultima oară judecătorii Curţii găsind mai multe articole a ultimei variante votate ca fiind neconstituţionale) aduce „actori” noi sub incidenţa acestui act normativ: liderii de sindicat şi membrii CES (Consiliul Economic şi Social, organism tripartit compus din 9 membri propuşi de guvern, 9 membri propuşi de sindicate şi 9 membri propuşi de organizaţiile patronale – n.a.), informeaza Cotidianul.ro.

Propunerea ca şi liderii de sindicat, şi membrii CES să intre sub incidenţa legii a aparţinut deputatei Liana Dumitrescu (minoritatea macedoniană din România). Au existat unele obiecţii venite din partea independentului Eugen Nicolicea şi a UDMR-istului Mathe Levente Andras, cei doi arătând că, nefiind demnitari, cei noi vizaţi nu se încadreză în prevederile generale ale legii, ei sugerând în acest sens schimbarea titlului legii pentru a nu exista ulterior contestaţii.

Demnitarul poate fi verificat trei ani după încheierea mandatului

Totodată, deputaţii din Comisia juridică a Camerei au stabilit reintroducerea în lege a termenului de trei ani în care ANI poate face verificări, precum şi reintroducerea prevederii referitoare la depunerea unei singure declaraţii de avere.

„Am decis reintroducerea termenului de trei ani în care ANI poate să facă verificări. Vor fi reintroduse şi comisiile de control ale averilor, cele de pe lângă Curtea de Apel”, a declarat preşedintele Comisiei juridice, deputatul PDL Daniel Buda. Articolele reintroduse în lege au fost propuse de premierul Emil Boc, acesta participând în prima parte a şedinţei comisiei, pentru a-şi expune punctul de vedere.

Tot în şedinţa de marţi, deputaţii jurişti au mai stabilit reducerea de la 90 la 30 de zile a termenului în care o persoană care intră sub incidenţa legii poate efectua o rectificare în cazul în care este sesizată sau se autosesizează că a introdus date inexacte în declaraţia de avere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata