România acuzată de un ministru ucrainean că discriminează navele care trec prin canalul Bâstroe

Ministrul ucrainean al transporturilor şi comunicaţiilor Konstantin Efimenko a acuzat România de discriminarea navelor care tranzitează canalul Dunărea-Marea Neagră (denumirea ucraineană a canalului Bâstroe), într-o vizită recentă în regiune, relatează marţi Transportnâi Portal.

Ministrul guvernului de la Kiev a afirmat că partea română a impus tarife discriminatorii navelor care intră prin artera de mare adâncime Bâstroe, iar apoi îşi continuă călătoria, cu mărfuri la bord, prin braţul Sulina.

‘De aceea, răspunsul nostru adecvat va fi adâncirea şenalului navigabil până la 7,2 de metri, însă pentru aceasta se impun eforturi diplomatice şi o muncă activă cu partea română’ – a declarat ministrul ucrainean.

Konstantin Efimenko consideră că actualele inundaţii de pe Dunăre (a doua oară în decursul acestui an) au avut un caracter ieşit din comun şi, prin urmare, din cauza colmatării canalul Bâstroe are în prezent o adâncime de 5,5 metri, iar pe unele porţiuni chiar de 3,3 metri.

El a spus că probleme legate de colmatarea canalului au apărut doar pe unele porţiuni, în rest, şenalul navigabil ar ajunge în unele zone chiar şi la 10 – 12 metri adâncime.

Întreprinderea de stat Delta-Loţman va încheia într-o săptămână-două lucrările de decolmatare a canalului ucrainean, notează Transportnâi Portal, adăugând că angajaţii companiei continuă lucrările de amenajare a digului ce urmează a fi consolidat pe deplin şi dat în exploatare către începutul lunii noiembrie.

În urmă cu o lună, la întâlnirea cu comisarul european Johannes Hahn, premierul ucrainean Nikolai Azarov a acuzat Bucureştiul de efectuarea în mod unilateral a unor lucrări de lărgire în Delta Dunării, în scopul reorientării fluxului de mărfuri spre porturile ei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata