România are un interes deosebit ca Turcia să devină membru UE, declară preşedintele Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, 5 februarie, că România susţine fără rezerve aderarea Turciei la Uniunea Europeană, punctând că ţara noastră are un interes deosebit în acest sens.

„L-am asigurat pe dl preşedinte Gul că România susţine fără rezerve succesul negocierilor de aderare a Turciei la UE şi credem că a venit timpul accelerării acestui proces”, a afirmat Băsescu, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Turciei, Abdullah Gül.

El a precizat că ţara noastră are un interes deosebit ca Turcia să adere la UE.

„România are un interes deosebit ca Turcia să devină membră a UE. Dorim ca Balcanii, Turcia, state riverane la Marea Neagă, un număr cât mai mare dintre ele să fie membre ale UE, să avem aceleaşi valori şi interese în regiune”, a spus şeful statului român.

Traian Băsescu a arătat că România acordă sprijin politic aderării Turciei la Uniunea Europeană.

„Sprijinul nu poate să fie decât politic, iar în ceea ce ne priveşte este o linie a statului român în interiorul UE sprijinirea Turciei. Ea se face în interiorul Consiliului European, se face în interiorul Parlamentului European şi se face în interiorul Consiliului Uniunii Europene. Spre exemplu, în anul 2013, România a fost un susţinător fără rezerve pe toate palierele pentru reluarea negocierilor de aderare a Turciei. De asemenea, vă pot spune că în interiorul UE susţinem deschiderea cât mai multor capitole şi mai este un lucru foarte important ca obiectiv şi pentru noi, dar sunt convins că acest obiectiv este la fel de important şi pentru Turcia – terminarea negocierilor”, a afirmat preşedintele Băsescu.

În opinia sa, în prezent sunt poziţii ale diverselor state ale UE cu privire la aderarea Turciei la UE, dar „până la a considera o poziţie finală trebuie terminată negocierea”.

La rândul său, preşedintele turc, Abdullah Gül, a mulţumit pentru sprijinul acordat de România în procesul de aderare a ţării sale la UE. „Noi sperăm ca sprijinul României să continue şi de acum înainte”, a spus Abdullah Gül.

Preşedintele Traian Băsescu efectuează miercuri şi joi o vizită de stat în Turcia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata