România, avertizată de către CE pentru proiectele turistice din Sulina

19

Comisia Europeană (CE) a transmis miercuri, 5 mai, României un prim avertisment în legătură aplicarea defectuoasă a legislaţiei europene privind protecţia mediului în cazul dezvoltării unor facilităţi turistice pe plaja de la Marea Neagră a oraşului Sulina.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, pe plaja din Sulina, considerată parte din reţeaua Natura 2000, ar urma să fie dezvoltată o zonă de recreere, un centru de sănătate şi lucrări pentru un drum de acces.

Zona în cauză face parte din reţeaua Natura 2000 şi este protejată prin Directiva UE pentru Păsări şi Habitate.

CE a descoperit în acest caz o serie de deficienţe privind studiul de impact asupra mediului, ce poate conduce la posibile efecte negative asupra celor două direcţii: habitate şi păsări.

Tot miercuri, forul european a remis Ungariei un ultim avertisment, atât pentru neprotejarea Pădurii Sajolad din estul ţării, cât şi pentru o serie de probleme cu implementarea Natura 2000 în legislaţia naţională.

Totodată, Portugalia a fost atenţionată pentru ultima dată, întrucât a evaluat în mod eronat impactul asupra mediului în cazul dezvoltării unei staţiuni turistice din sudul ţării.

În privinţa proiectului demarat la Sulina, la începutul acestei săptămâni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea, Ioan Boieru, declara că lucrările de reamenajare a plajei sunt aproape de final, pe ultima sută de metri lucrându-se la elemente de detaliu, precum şi la racordarea la reţeaua de energie electrică, la sistemul de furnizare a apei potabile şi la pasarelă.

Lucrările de amenajare a plajei Sulina au început în octombrie 2009, acestea fiind realizate de societăţile Deltacons SA şi Filconstruct SRL. Conform contractului încheiat cu CJ, lucrările în valoarea de 8.761.820 de lei ar trebui încheiate în 24 de luni, însă conducerea CJ a dat asigurări că acestea se vor finaliza până la începutul noului sezon turistic.

Totodată, lucrările de amenajare a miniportului din localitatea Sfântu Gheorghe au început în septembrie 2009, proiectul întocmit de CJ încă din 2006 având o valoare totală de 27.333.443 de lei.

În ceea ce priveşte o altă investiţie în domeniul infrastructurii, respectiv miniportul din localitatea Enisala, vicepreşedintele CJ a precizat că pentru aceasta încă nu s-au identificat resursele financiare necesare.

În urmă cu trei ani, CJ Tulcea a aprobat studiile de fezabilitate pentru realizarea mai multor proiecte în vederea dezvoltării infrastructurii turistice din Delta Dunării, proiectele care vizează:

  • amenajarea plajei Sulina,
  • realizarea unor miniporturi turistice în Sfântu Gheorghe, Murighiol şi Sarichioi,
  • a unor centre de informare turistică în Tulcea, Murighiol şi Sarichioi,
  • marcarea obiectivelor turistice în Deltă,
  • precum şi înfiinţarea a 10 foişoare de observare în cinci localităţi din Deltă, fiind în valoare totală de 33 de milioane de euro, conform preşedintelui CJ, Victor Tarhon.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata