România pierde anual 1,4 miliarde euro din furturile de energie

27

România pierde anual circa 20 la sută din totalul energiei furnizate, respectiv până la 1,4 miliarde euro, din cauza furturilor de electricitate, a declarat marţi (31 august 2010) directorul companiei Nokia Siemens Networks (NSN), într-o conferinţă de prezentare a portofoliului de soluţii inteligente pentru sectorul energetic.

,,Utilizarea soluţiilor energetice furnizate de Nokia Siemens Networks îi poate ajuta pe furnizorii de servicii de comunicaţii să realizeze reduceri de până la 70 la sută ale consumului de energie, cu posibilitatea recuperării investiţiei într-o perioadă de până la doi ani. În prezent, 1,6 miliarde de oameni la nivel global nu au acces la reţelele de electricitate, iar alţi un miliard de oameni au acces doar la reţele electrice de slabă calitate”, a declarat Dragoş Chivu.

De asemenea, Cristian Irimia, senior solutions consultant la NSN, a precizat că amprenta proprie a sectorului Tehnologiilor Informaţiei şi Comunicaţiilor (ICT) este în prezent de doi la sută din emisiile globale şi că estimările arată o dublare a acestora pâna în 2020. Prin aplicarea soluţiilor energetice ,,Energy Solutions’ de la Nokia Siemens Networks, ICT şi-ar putea reduce însă amprenta de dioxid de carbon de până la 5 ori.

„Pe pieţele mature, energia reprezintă până la 10 la sută din cheltuielile operaţionale cu reţeaua ale operatorilor, în timp ce, pe pieţele în curs de dezvoltare, procentul variază între 15 şi 30 la sută”, a menţionat directorul de ţară al Nokia Siemens Networks.
Consumul de energie al furnizorilor de servicii de telecomunicaţii creşte, mai ales odată cu extinderea reţelelor în zone în care nu există sisteme de electricitate sau unde calitatea reţelelor electrice nu este suficient de bună, aşa cum se întâmpla în multe zone din România, precum Delta Dunării sau platourile muntoase.

„Potrivit cercetătorilor independenţi, aproximativ 86 la sută din consumul de energie al unui operator de telecomunicaţii mobile provine din reţeaua radio, astfel ne concentrăm pe solutii pentru staţiile de bază care contribuie la reducerea acestui nivel de consum”, a spus Dragoş Chivu.
Conform oficialilor Nokia Siemens Networks, furnizorii de servicii de telecomunicaţii din România, asemenea celor din industria de profil din întreaga lume, încearcă să găsească noi modalităţi de a-şi reduce costurile operationale.

Noul portofoliu de Energy Solutions de la Nokia Siemens Networks reduce costul total al operării reţelelor, este uşor de implementat, are o durată lungă de viaţă şi o rată rapidă de recuperare a investiţiei. De altfel, din 2011, energiile regenerabile vor fi prima opţiune a NSN pentru toate locaţiile staţiilor de bază. În prezent, NSN se află în negocieri cu un furnizor local de energie pentru implementarea unui sistem integrat din portofoliul său ,,Energy Solutionss’.

Nokia Siemens Networks este lider mondial în furnizarea de servicii de telecomunicaţii. Compania ofera un portofoliu complet de tehnologie de retele mobile, fixe si mixte, precum si servicii profesionale care includ consultanta si integrarea sistemelor, implementare, mentenanţă şi administrare. Este una dintre cele mai mari companii de hardware, software si servicii profesionale pentru telecomunicatii din lume. Compania îşi desfăşoară activitatea în 150 de ţări şi are sediul la Espoo, în Finlanda.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News