România poate fi penalizată cu 1 milion de euro pentru întârzierile din SAPS 2008

18

România poate fi penalizata cu circa 1 milion de euro pentru intârzierile legate de platile pe suprafata incadrate in programul SAPS 2008, a declarat, miercuri, Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii. “În ultimele trei luni s-a lucrat intens si s-a reusit achitarea unei parti importante din suma.

Penalizarea pentru anul acesta va fi de aproape un milion de euro”, a spus oficialul MAPDR, care a adaugat ca pentru neachitarea la termen a platilor aferente anului 2007 Comisia Europeana a calculat României penalitati de 13,9 milioane de euro.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat, pâna la 30 iunie 2009, plati in valoare de 503,6 milioane de euro pentru un numar de 1.018.102 fermieri, dintr-un total de 1.103.207, ceea ce reprezinta un procentaj de 93,63% alocat României pentru finantarea schemelor de sprijin pe suprafata in cadrul campaniei SAPS 2008.

Daniel Constantin, directorul general al APIA, a declarat ca estimarile facute in luna aprilie au fost depasite si ca penalitatile aferente anului 2009 ar putea fi mai mici decât in anii precedenti.

Potrivit regulamentelor europene, termenul pentru efectuarea fara penalizari a platilor la hectar este 30 iunie, pentru anul anterior depunerii cererilor.În cazul in care restantele de plata depasesc 4 la% din totalul subventiilor comunitare, se aplica o penalizare graduala, pentru fiecare luna de depasire a termenului, pentru sumele ce depasesc acest procent.

Astfel potrivit art. 9 din Regulamentul CE 883/2006, toate cheltuielile suplimentare efectuate fata de marja de 4% se reduc cu urmatoarele procente:

cu 10% pentru o intârziere de pâna la o luna, cu 25% pentru o intârziere de pâna la doua luni, cu 45% pentru trei luni, cu 70% pentru patru luni, iar pentru o intârziere mai mare de patru luni, cheltuielile decontabile de catre CE se reduc cu 100%.

Conform ministrului Sârbu, fermierii care au solicitat sprijinul financiar pe suprafata nu sunt afectati de aceste penalitati financiare, acestea fiind suportate din bugetul statului membru.

APIA va mai achita in cadrul schemelor de sprijin pentru anul 2008, platile nationale directe complementare (PNDC), platile compensatorii pentru zonele defavorizate, precum si platile de agromediu din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata