România, prima la proiecte de infrastructură mare din UE, dar ultima la absorbţia de fonduri

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat vineri (21 mai 2010) la Târgu Mureş, că, deşi România este prima ţară din Uniunea Europeană la proiectele de infrastructură mare aprobate spre finanţare, absorbţia fondurilor este îngreunată de prevederile Legii Achiziţiilor Publice, care permite oricui să conteste licitaţiile fără a suferi consecinţele în cazul în care contestă pe nedrept.

„Suntem primii în Europa în ceea ce priveşte contractele pe proiecte de infrastructură mare, deci care sunt de peste 50 de milioane de euro. În momentul de faţă am încheiat 21 de contracte mari, din 2008 încoace: opt în 2008, cinci în 2009 şi deja în aceste cinci luni de zile opt contracte sunt încheiate pe apă şi pe deşeuri. Valoarea acestor contracte deja însumează 2,1 miliarde de euro. Suntem primii în Europa din ţările UE, la aceste tipuri de contracte. Vestea proastă este că din cauze şi obiective şi subiective (…) suntem în întârziere mai ales cu absorbţia banilor”, a explicat Borbely.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a arătat că, din acest motiv, absorbţia banilor europeni lasă de dorit. În momentul de faţă există o prefinanţare de 270 de milioane de euro şi doar 100 de milioane de euro sub formă de plăţi efectuate în urma lucrărilor. „E puţin, e foarte puţin. Aici va trebui să ne mişcăm mai repede (…)”, a accentuat ministrul Mediului.

Laszlo Borbely crede că pentru împiedicarea celor care abuzează de contestarea licitaţiilor şi blochează semnarea contractelor este nevoie de modificarea Legii Achiziţiilor Publice şi introducerea unor prevederi referitoare la reţinerea unor garanţii băneşti în cazul în care contestaţia nu este întemeiată.
În plus, Borbely a precizat că şi în privinţa preţurilor de dumping trebuie să fie prevederi mai clare şi să fie eliminaţi cei care oferă sub un anumit prag fixat de comisie, pentru a se evita situaţiile de până acum când se oferă cu 50% mai puţin la licitaţii, iar apoi se renegociază contractele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata