România va cere FMI să majoreze ţinta de deficit pe 2009 până la 5,5% din PIB

România va cere Fondului Monetar International (FMI) majorarea tintei de deficit bugetar pâna la 5 – 5,5% din Produsul Intern Brut pentru acest an, in conditiile in care tinta convenita anterior era de 4,6% din PIB, a declarat luni pentru Reuters un oficial guvernamental de la Bucuresti.

Prima misiune a Fondului Monetar International (FMI) de evaluare a modului in care România si-a indeplinit obligatiile din programul macroeconomic va sosi la Bucuresti miercuri, 29 iulie 2009 si va ramâne in tara pâna pe 10 august.

Scopul misiunii este pregatirea unui raport de evaluare a indeplinirii obiectivelor cuprinse in Programul Economic al României, care este sustinut de FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.

Datele privind evolutia PIB pe primul trimestru arata o contractie peste asteptari de 6,2%, ceea ce i-a determinat unii oficiali sa sugereze ca România are nevoie de o tinta de deficit mai mare pentru a putea finanta investitiile in infrastructura si a putea contracara mai bine criza.

“Pâna in prezent tinta de deficit avuta in vedere este mai mare de 5%. Ar putea varia intre 5,0 si 5,5% din PIB”, a declarat oficialul citat de Reuters, precizând insa ca o decizie finala a cabinetului Boc nu a fost inca luata.

“Multe depind de nivelul veniturilor la buget pe luna iunie iar aceste cifre nu vor fi disponibile decât la inceputul lunii august”, a precizat sursa citata. Aceiasi sursa a adaugat ca este nevoie de finantari crescute in special pentru proiectele de infrastructura.

“Este nevoie de un deficit mai mare din cauza unei contractii peste asteptari in primul trimestru si al prognozele unei noi contractii in trimestrul al doilea”.

Analistii sustin ca majorarea tinei de deficit pare realista data fiind ca recesiunea din România a afectat colectarea veniturilor, adaugând ca daca Fondul va fi de acord, aceasta majorare nu va presupune o modificare a taxei pe profit sau a Taxei pe valoarea Adaugata.

“Nu ma astept la majorari de taxe, o anumita flexibilitate poate fi asteptata din partea Fondului care a dat dovada de anumita deschidere in cazul deficitului Ungariei”, a declarat economistul sef de la UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal.

În luna mai a acestui an, Fondul Monetar International si Comisia Europeana au cazut de acord sa permita Ungariei sa majoreze tinta de deficit bugetar la 3,9% din Produsul Intern Brut in 2009, fata de tinta anterioara de 2,9% din PIB.

În cazul României, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a estimat recent ca deficitul bugetului consolidat ar putea ajunge la 7% din produsul Intern Brut la finele acestui an. În acordul cu FMI, România s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 4,6% din PIB.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata