Sălaj: Ponta spune că România are un mare avantaj în zonă – nivel scăzut al schimburilor comerciale cu Rusia

Premierul Victor Ponta apreciază că România are un mare avantaj față de țările din zonă, în contextul conflictului din Ucraina, fiind o țară cu un nivel scăzut al schimburilor comerciale cu Rusia.

„România are o economie în special îndreptată către Europa și către piețe de desfacere din afara federației Ruse, deci pentru noi nu este una din piețele importante. Am avut în 2013 schimburi comercial de cinci miliarde de euro, dar în special importuri de energie. Am avut și o creștere a exporturilor, dar România nu este dependentă de Federația Rusă ca piață de export”, a menționat primul-ministru, joi, la Zalău.

El susține că România are, de asemenea, un mare avantaj față de toate țările din zonă și anume o dependență extrem de scăzută de importuri.

„Energie electrică nu importăm deloc, avem noi chiar surplus, iar gaze — și pentru că a fost iarna foarte blândă—, am importat cam 5-6% din consum. Restul a fost consum intern. Deci, din punctul ăsta de vedere România este mult mai bine pregătită decât multe țări din zonă. De aceea, ați văzut, am avut un curs de schimb Euro-Leu extrem de stabil, ba chiar favorabil pentru Leu, avem o îmbunătățire a ratingului de țară. Nu suntem afectați economic, cel puțin nu la nivelul la care sunt alte țări și țări puternice, mă refer la Polonia, Germania, care au un export semnificativ în Rusia”, a declarat premierul.

Acesta a adăugat că România este din acest punct de vedere în cea mai bună poziție față de țările din regiune, ceea ce poate atrage investorii străini.

„Pe de altă parte, evident că orice risc de securitate (…), orice risc pentru Moldova ne afectează și trebuie să fim pregătiți să ne asumăm acest lucru, dar spre deosebire de majoritatea țărilor din regiune, care depind într-o măsură covârșitoare de importul de gaze din Rusia și care au exporturi semnificative în Rusia, din fericire în România are un impact scăzut, raportat la ceilalți. (…) Din fericire și industria românească, dar și agricultura românească devine din ce în ce mai competitivă și, repet, față de alții din regiune, suntem totuși în poziția cea mai bună. Nu întâmplător investițiile se mută cumva sau se îndreaptă în special către România și nu spre alte țări”, a conchis Victor Ponta.

Primul-ministru a fost prezent, la Zalău, unde a vizitat două din cele mai mari investiții străine din Sălaj, compania producătoare de anvelope și cord metalic Michelin și producătorul de țevi fără sudură Tenaris Silcotub. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata