Sărbători religioase – 11 august

Ortodoxe

Sf. Ier. Nifon, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mare mc. Evplu, arhidiaconul

Greco-catolice

Sf. m. Euplu; [Sf. Clara de Assisi]

Romano-catolice

Ss. Clara, fc.; Suzana, m.

Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, pomenit în calendarul creștin ortodox la 11 august, s-a născut în Grecia, la începutul secolului al XV-lea, numele din botez fiind Nicolae. A intrat din tinerețe în viața monahală. A fost hirotonit diacon și preot în Muntele Athos la Mănăstirea Dionisiou.

După moartea mitropolitului de Tesalonic, Sfântul Nifon a fost ales în scaunul mitropolitan. În această calitate, de mitropolit al Tesalonicului, a participat la Sinodul de la Constantinopol din anul 1488, în care s-au respins hotărârile de unire cu Roma luate la Sinodul de la Florența în anul 1439.

În anul 1486, Sfântul Nifon a fost ales să ocupe scaunul patriarhal al Constantinopolului; a fost alungat din această înaltă demnitate clericală în anul 1488 și rechemat în 1489. În anul 1498 a fost surghiunit la Adrianopole unde, l-a întâlnit pe domnitorul muntean Radu cel Mare (1495-1508). Împreună cu acesta a ajuns în Țara Românească unde a organizat cu înțelepciune viața bisericească a țării. În urma unei dispute cu voievodul muntean, Sfântul Nifon a părăsit Țara Românească, plecând la Muntele Athos, unde a și murit, la vârsta de 90 de ani.

Ajuns la domnie Neagoe Basarab (1512-1521), care îl avusese părinte spiritual pe Sfântul Nifon, a făcut demersuri la Sfântul Munte pentru a-i aduce în țară sfintele moaștele. Astfel, racla cu moaștele Sfântului Nifon a stat o vreme la Mănăstirea Dealu, deasupra mormântului lui Radu cel Mare. Ulterior din acestea au mai rămas în țară capul și o mână, care au fost depuse inițial la Mănăstirea Curtea de Argeș, ctitorie a lui Neagoe Basara (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

b, apoi au fost mutate la Mitropolia Olteniei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata