Sărbători religioase – 11 iunie

Ortodoxe

Sf. Ap. Bartolomeu și Barnaba; Sf. Ier. Luca, arhiepiscopul Crimeei (Harți)

Greco-catolice

Sf. ap. Bartolomeu și Barnaba. Harți

Romano-catolice

Ss. Barnaba, ap.; Ioan de Facundo, pr.; Fer. Iolanda, călugăr

Sfinții Apostoli Bartolomeu și Barnaba sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 11 iunie.

Sfântul Bartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece apostoli. Este pomenit în Evangheliile sinoptice și în Faptele Apostolilor, iar prăznuirea lui se face astăzi (împreună cu Sfântul Apostol Barnaba) și în 25 august (mutarea moaștelor sale).

Sfântul Apostol Bartolomeu a propovăduit Evanghelia în Siria și Asia împreună cu Sfântul Apostol Filip și sora acestuia, fecioara Mariamni. În Hierapolis, împreună cu Apostolul Filip, a fost crucificat cu capul în jos pentru că a omorât un șarpe uriaș pe care oamenii îl adorau și pentru că a vindecat mulți bolnavi prin rugăciunile sale.

Sfântul Bartolomeu a fost dat jos de pe cruce în timpul unui mare cutremur pentru că oamenii au crezut că Dumnezeu îi judecă, însă Sfântul Filip murise deja.

A mers apoi în India, a tradus Evanghelia după Matei și a vindecat-o pe fiica regelui Armeniei, fapt pentru care a suferit moarte martirică din cauza invidiei fratelui regelui. Creștinii i-au îngropat trupul, dar datorită minunilor care se întâmplau lângă sfintele moaște, păgânii au aruncat sicriul său în mare.

Sicriul a ajuns în insula Lipara, unde a fost înmormântat într-o biserică.

Ulterior, moaștele sale au fost transferate la Roma

Sfântul Barnaba a fost unul dintre cei 70 de apostoli. A studiat la școala lui Gamaliel alături de Sfântul Apostol Pavel. După convertirea Sfântului Pavel, Barnaba a dat mărturie despre fostul prigonitor apostolilor și creștinilor.

L-a însoțit apoi în Antiohia, Cipru, Frigia și la Sinodul Apostolic din Ierusalim, din anul 50. Sfântul Apostol Barnaba a fost ucis cu pietre de păgâni în Cipru, în anul 64. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata