Sărbători religioase – 14 aprilie

Ortodoxe

Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului; Sf. Ier. Martin Mărturisitorul, episcopul Romei ; Sf. Mc. Tomaida (Denie)

Greco-catolice

Sf. ap. Aristarh, Pud şi Trofim — apostoli din cei 70. Începutul Săptămânii Mari

Romano-catolice

Ss. Tiburţiu, Valerian şi Maxim, m.; Liduina, fc.; Fer. Isabela, fc. m.

Sfântul Ierarh Pahomie, episcopul Romanului, este pomenit în Biserica Ortodoxă la 14 aprilie.

S-a născut în jurul anului 1674, în satul Gledin din Transilvania, primind numele de botez Petru. A fost primit ca frate la Mănăstirea Neamţ. În 1697, la vârsta de 25 de ani, a fost călugărit. După câţiva ani a fost numit stareţ al Mânăstirii Neamţ, pe care o va conduce până în anul 1704. Cuviosul Pahomie a plecat la Kiev, unde, la Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor), l-a cunoscut pe Sfântul Dimitrie al Rostovului. După ce s-a întors la Mănăstirea Neamţ, în 1706, s-a hotărât să aleagă sihastria într-o pădure. De aici, sihastrul Pahomie a fost chemat pentru scaunul episcopal de la Roman.

L-a uns domn pe Nicolae Mavrocordat în Biserica Sf. Nicolae, din Iaşi, la 8 noiembrie 1711. La 1 martie 1714, Pahomie a părăsit scaunul arhieresc şi după mai multe încercări a pornit în pribegie la Kiev, oprindu-se la Lavra Pecerska. A trecut la cele veşnice pe 14 aprilie în anul 1724. Înainte de a se muta la Domnul, a îmbrăcat marea schima sub numele Pimen. Moaştele sale sunt păstrate până astăzi la marea Lavră Pecerska.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 14 — 15 noiembrie 2006 a aprobat canonizarea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, având ziua de sărbătorire pe 14 aprilie. Proclamarea solemnă a canonizării a avut loc la 14 aprilie 2007 în localitatea Gledin, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Sfântul Martin Mărturisitorul, pomenit în calendarul creştin ortodox la 14 aprilie, a fost ales în scaunul episcopal al Romei în anul 649. S-a aflat în mijlocul evenimentelor cauzate de erezia monotelită, chiar cu un an înaintea întronizării sale fiind emis un edict dogmatic numit „Typos”, promovat de împăratul Constans al II-lea (641-668), prin care se încerca un compromis între dogma ortodoxă şi erezia monofizită, punând astfel bazele ereziei monotelite (conform căreia în Iisus Hristos nu a existat decât o voinţă, cea divină). Sfântul Martin a convocat un sinod în Palatul Lateran din Roma, prin care a condamnat atât edictul în cauză cât şi monotelismul ca erezie.

Datorită acestui lucru, Sfântul a fost arestat în iunie 653 şi a fost ţinut în captivitate un an şi trei luni, după care a fost trimis la Constantinopol, pentru a fi judecat. A fost condamnat la moarte pentru înaltă trădare, condamnare care i-a fost comutată la exil pe viaţă în insula Cherson, unde Sfântul Martin a murit în anul 655.

 Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata