Sărbători religioase – 16 aprilie

Ortodoxe

Sf. Mc. fecioare: Agapia, Irina şi Hionia (Denie)

Greco-catolice

Sf. m. Agapia, Irina şi Hionia

Romano-catolice

Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre

Sfintele Muceniţe fecioare Agapia, Irina şi Hionia, pomenite în calendarul creştin ortodox la 16 aprilie, erau surori şi au trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305), în părţile Tesalonicului. Părinţii lor erau închinători la idoli, dar ele îşi închinaseră viaţa pentru dragostea lui Iisus Hristos.

Deci, fiind prinse, cele trei surori au fost aduse înaintea dregătorului Sisinie. Au fost îndemnate să jertfească idolilor, dar rămânând statornice în credinţa lor au fost întemniţate, lăsate un timp şi aduse din nou la judecată. Fiind neînduplecate l-au înfuriat pe slujbaşul imperial care, a poruncit ca Agapia şi Hionia să fie arse de vii.

Irina, cea mai tânără dintre ele, a fost ameninţată cu aceeaşi moarte, dacă nu se leapădă de Hristos şi nu jertfeşte idolilor. Dar nimic nu a putut să o înspăimânte. Când i s-a spus ca are să fie dusă într-o casă de desfrâu, ea a răspuns: „Sunt gata a îndura toate, pentru numele Dumnezeului meu. Că necurăţia, care se face fără de voie, nu se socoteşte păcat la Dumnezeu, ci aduce cunună celui care nu o voieşte”.

Deci, a fost dusă de doi ostaşi spre casa de desfrâu, dar ajungând la un deal, din rânduială dumnezeiască, cu o zi înainte de Sfintele Paşti, unul din ostaşi şi-a încordat arcul şi, săgetând-o, Sfânta Irina a fost omorâtă. Și aşa şi-a dat sfârşitul, numărându-se cu mucenicii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata