Sărbători religioase – 2 mai

Ortodoxe

Aducerea moaştelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului (Dezlegare la peşte)

Greco-catolice

Aducerea la Constantinopol a moaştelor Sf. Atanasie cel Mare

Romano-catolice

Ss. Atanasie, ep. înv.; Antonin din Florenţa, ep.

Sfântul Ierarh Atanasie al-III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului, s-a născut în anul 1580 în oraşul Rethimno din insula Creta, primind la botez numele de Alexios. Sfântul Atanasie este sărbătorit în calendarul creştin ortodox la 2 mai.

A intrat în viaţa călugărească la Mănăstirea „Sf. Ecaterina” din Muntele Sinai, unde a fost călugărit cu numele de Anania. A ajuns la Muntele Athos, unde a intrat în obştea Mănăstirii Esfigmenu (sau Xeropotam), mai târziu s-a retras într-un loc aproape de Kareia, unde petrecea în rugăciune, post şi priveghere. Aici a fost hirotonit ieromonah, primind numele de Atanasie.

În anul 1626, o veche scriere grecească arată că Sfântul Atanasie se afla în Țara Românească, unde profesa ca dascăl pentru fii de boieri.

În anul 1631 a fost ales mitropolit al Tesalonicului, iar trei ani mai târziu, pentru scurtă vreme, Sfântul Atanasie a ocupat scaunul patriarhal de la Constantinopol.

După mai multe încercări pe care le-a suferit, în mare parte din partea turcilor, patriarhul ecumenic Atanasie a fost găzduit la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Galaţi, în anul 1642, unde a slujit până în 1653, când a plecat în Rusia, sperând în ajutorul ţarului. Pe drumul de întoarcere spre Galaţi, Sfântul Atanasie a trecut la cele veşnice la 5 aprilie 1654, în Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” din Lubensk (astăzi Ucraina).

După opt ani de la mutarea sa la cele veşnice, trupul fericitului patriarh Atanasie s-a aflat neputrezit. Sfântul Ierarh Atanasie a fost înscris în calendarul Bisericii Greciei, al celei Ruse şi al Bisericii din Ucraina, având ca dată de prăznuire ziua de 2 mai

Astăzi, sfintele sale moaşte, care săvârşesc multe minuni, se păstrează în Catedrala „Buna Vestire” din Harkov, Ucraina.

În ziua de 26 octombrie 2004, o părticică din moaştele sale a fost adusă şi aşezată în Biserica Sfântul Nicolae, din Galaţi. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 6 martie 2008, a hotărât înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Ierarh Atanasie, patriarhul Constantinopolului, cu prăznuirea la 2 mai. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata