Sărbători religioase – 22 aprilie

Ortodoxe

Sfintele Paști; Sf. Ier. Teodor Sicheotul, episcopul Anastasiopolei

Greco-catolice

A III-a zi de Paști. Cuv. m. Teodor

Romano-catolice

Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m.

La sinaxarul zilei de 22 aprilie se face pomenirea Sfântului Ierarh Teodor Scheotul

Sfântului Teodor era originar din Galatia, dintr-un sat cu numele Sicheon. A trăit în a doua jumătate a secolului al VI-lea și începutul celui următor. Tânărul Teodor era nelipsit de la slujbele bisericești, locul său predilect de rugăciune fiind la o biserică închinată Sfântului Gheorghe, aflată în muntele din apropierea cetății. În tinerețe aflându-se în pelerinaj la Ierusalim și vizitând mănăstirile din împrejurimi, a îmbrăcat și el haina monahală, deși cu felul vieții era de mult călugăr. Întors acasă s-a instalat din nou în apropierea bisericii Sfântului Gheorghe. A fost înzestrat cu darul vindecării minunate, al clarviziunii și al rugăciunii neîncetate.

Urmându-i viața exemplară, sora sa și o mătușă au devenit călugărițe, iar bunica sa care l-a prețuit mult s-a dedicat slujirii celor ce veneau la Sfânt pentru ajutor. Strângându-se în jurul său tot mai mulți ucenici, Sfântul Teodor a construit o mănăstire închinată patronului său spiritual, Sfântul Gheorghe.

După moartea episcopului Timotei al Anastasiopolei, a fost ales episcop al acestei cetății, demnitate din care s-a retras mai apoi. Fiind renumit în întreg imperiul pentru virtuțile sale extraordinare, a fost invitat de împăratul Mauriciu să-i viziteze reședința de la Constantinopol. Se spune că în timpul acestei vizite Sfântul Teodor l-a vindecat de lepră pe fiul împăratului. Și-a sfârșit viața în mănăstirea pe care a zidit-o, la o vârstă venerabilă, în 22 aprilie 613. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata