Sărbători religioase – 23 aprilie

Ortodoxe

Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință (Harți)

Greco-catolice

Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Harți

Romano-catolice

Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pomenit în calendarul creștin ortodox la 23 aprilie, s-a născut în Capadocia într-o familie creștină. Rămas orfan de tată, s-a mutat cu mama sa în Palestina. În timpul împăratului Dioclețian (284-305), s-a înrolat în armata romană, și s-a făcut în scurtă vreme renumit pentru forța, priceperea și vitejia lui în luptă, încât a fost ridicat la rang de ofițer în armata imperială. În anul 303, Dioclețian a emis un edict de persecuție a creștinilor, care a declanșat un imens val de arestări, torturi și crime, toate sub lozinca imperială „nomen christianorum deleto” (numele creștinilor să fie șters).

Aflat în preajma împăratului și văzând cruzimea de care erau în stare persecutorii, Sfântul Gheorghe a mers de bunăvoie în fața lui Dioclețian mărturisindu-și credința în Hristos. Uimit de curajul soldatului său acesta l-a trimis la închisoare. A fost supus la torturi groaznice „a fost trecut prin toate vămile muceniciei”, cum se spune în relatarea martiriului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În toate aceste torturi a dovedit un curaj și o bărbăție nemăsurate, păstrându-și neclintită mărturisirea. Printre cei care au asistat la groaznicele torturi, și care, convinși că tăria și curajul Sfântului țin de o putere nefirească, s-au convertit la creștinism, se numără și soția lui Dioclețian, Alexandra, care a suferit curând după aceea martiriul.

Neizbutind să-l despartă prin chinuri de Hristos, Dioclețian l-a condamnat la moarte prin decapitare, sentința fiind executată la 23 aprilie 303. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata