Sărbători religioase – 4 martie

Ortodoxe

Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan; Sf. Mucenici Pavel şi Iuliana, sora lui

Greco-catolice

Cuv. Gherasim de la Iordan

Romano-catolice

Sf. Cazimir, rege; Fer. Ioan-Anton Farina, ep.

Sfântul preacuviosul părinte Gherasim, cel de la Iordan, pomenit în calendarul creştin ortodox la 4 martie, a îmbrăcat schima monahală pe vremea împăratului Constantin Pogonatul, nepotul lui Eraclie. El avea pe lângă sine un leu care îi slujea şi care ducea la păscut şi aducea înapoi catârul care îi căra sfântului apă.

Odată, pe când leul dormea, nişte călători au legat catârul de cămilele lor, pornind mai departe. Spre seară, monahul ce-şi făcea ucenicia pe lângă sfântul Gherasim, văzând că leul vine singur, s-a mâhnit, socotind că leul a mâncat catârul. Sfântul Gherasim a poruncit ca leul să îndeplinească şi slujba catârului. Leul a primit. Dar, s-a întâmplat ca neguţătorii, la întoarcere, să apuce pe acelaşi drum. Leul văzând şi cunoscând catârul, l-a adus la chilia sfântului.

Văzând aceasta, sfântul Gherasim, a zis: ”În deşert am grăit rău despre leu; deci, să fie mai departe slobod de slujba pe care o săvârşea şi să se ducă să petreacă după obiceiul său.” Astfel măreşte Dumnezeu pe cei ce-L slăvesc pe Dânsul, încât face ca şi fiarele să li se supună celor ce păstrează neîntinat chipul şi asemănarea Sa.

Tot în această zi se face şi pomenirea sfinţilor mucenici Pavel şi Iuliana, sora lui. Aceştia au trăit pe vremea împăratului Aurelian, în Ptolemaida. Au fost supuşi la nenumărate chinuri şi întemniţaţi pentru că nu au voit să jertfească idolilor. În cele din urmă li s-au tăiat capetele. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata