Scădere cu 27,1% a lucrărilor în construcţii, în februarie 2010

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în februarie 2010, cu 27,1 la sută faţă de perioada similară din anul precedent, cele mai afectate fiind construcţiile din sectoarele clădiri rezidenţiale (minus 60,9 la sută) şi clădiri nerezidenţiale (minus 36,8 la sută), relevă datele provizorii publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică.

În februarie, în comparaţie cu luna anterioară, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,4 la sută, respectiv cu 13,8 la sută.
Cumulat, la nivelul primelor două luni din 2010, activitatea din domeniul lucrărilor de construcţii s-a diminuat, ca serie brută, cu 19,5 la sută, în timp ce ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 18,3 la sută.

Potrivit INS, în luna februarie, scăderea volumului de lucrări de construcţii ca serie brută a fost determinată de diminuarea activităţilor pe diverse elemente de structură: lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (cu 8,6 la sută), lucrări de reparaţii capitale (cu 1,2 la sută) şi lucrări de construcţii noi (cu 1,1 la sută).
Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 8,8 la sută, respectiv cu 7,8 la sută, în timp ce volumul lucrărilor de construcţii la clădirile nerezidenţiale a cunoscut un progres de 11,4 la sută.

Ca volum al lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2010, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat o scădere cu 13,8 la sută.
Totodată, la acest capitol, pe elemente de structură au fost înregistrate scăderi, după cum urmează: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (cu 17,9 la sută), lucrările de reparaţii capitale (cu 14,8 la sută) şi lucrările de construcţii noi (cu 12,5 la sută).

Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a cunoscut un regres în februarie în cazul clădirilor rezidenţiale (cu 28,7 la sută), construcţiilor inginereşti (cu 13 la sută) şi al clădirilor nerezidenţiale (cu 9,7 la sută).
Datele INS arată că, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 27,1 la sută, iar pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la următoarele componente: lucrări de reparaţii capitale – cu 44,7 la sută, şi lucrări de construcţii noi – cu 37,4 la sută.

În acelaşi timp, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 33,5 la sută, iar pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 60,9 la sută şi la clădirile nerezidenţiale cu 36,8 la sută.
Singura creştere a fost consemnată în cazul construcţiilor inginereşti, respectiv 7 la sută.

Per ansamblu, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2010, comparativ cu intervalul similar din 2009, volumul lucrărilor de construcţii, serie brută, a scăzut cu 19,5 la sută, cele mai importante diminuări fiind înregistrate la lucrările de reparaţii capitale – cu 37,8 la sută, şi la lucrările de construcţii noi – cu 32,5 la sută.
Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, astfel: la clădirile rezidenţiale cu 53,1 la sută şi la clădirile nerezidenţiale cu 32,7 la sută, construcţiile inginereşti fiind singurele care au crescut cu 13,5 la sută.

În ceea ce priveşte volumul lucrărilor de construcţii ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut în primele două luni din anul curent, cu 18,3 la sută.
Scăderea a fost determinată de următoarele elemente de structură: lucrări de reparaţii capitale (minus 34,6 la sută) şi lucrări de construcţii noi (minus 33,1 la sută).
În cazul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente s-a consemnat o creştere cu 53,4 la sută faţă de primele două luni ale anului 2009.

În funcţie de tipurile de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (cu 51 la sută) şi la clădirile nerezidenţiale (cu 31,3 la sută), în timp ce activitatea în cazul construcţiilor inginereşti a înregistrat o creştere cu 13,5 la sută.
Cercetarea INS s-a bazat pe informaţii colectate exhaustiv de la 2.500 de operatori economici cu activitate principală de construcţii şi cu potenţial economic ridicat (50 de salariaţi şi peste).

Baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 92,17 la sută din mulţimea totală a unităţilor active. Eroarea maxim admisă a estimărilor provizorii este de plus/minus trei la sută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata