Scrisoarea de intenţie către FMI, aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri (26 mai 2010), Scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional şi Memorandumul Suplimentar de înţelegere dintre Uniunea Europeană şi România.

„Am ales această soluţie, în primul rând, pentru a nu sufoca suplimentar mediul economic”, a declarat, la finalul şedinţei premierul Emil Boc, justificând decizia Guvernului de a aplica măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare şi nu măriri de taxe şi impozite.

Executivul a convenit, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional o ţintă de deficit bugetar pe anul 2010 de 6,8% din Produsul Intern Brut (PIB) şi o creştere economică în jur de zero, ţinte îndeplinite printr-o serie de măsuri economice, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea.

Pachetul de măsuri de austeritate prevede, printre altele, începând cu 1 iunie, o reducere a salariilor pentru aparatul bugetar cu 25% şi cu 15% a ajutorului de şomaj şi pensiilor.

Premierul a anunţat, miercuri, după întrunirea Coaliţiei de guvernare de la Palatul Victoria, că Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe două proiecte de lege, unul referitor la restabilirea echilibrului bugetar şi celălalt proiect pentru stabilirea de măsuri în domeniul pensiilor.

Cele două proiecte de lege au fost analizate, în şedinţa de Guvern de miercuri într-o primă lectură, după care se va solicita avizul Consiliului Economic şi Social, cel mai probabil vineri, urmând ca actele normative să ajungă, ulterior, la Parlament. Potrivit proiectului de lege, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea, niciun salariu nu va fi mai mic de 600 de lei şi nicio pensie nu va scădea sub 350 de lei pe lună.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata