Se vor mai acorda facilităţi fiscale pentru firmele start-up?

Avand in vedere actuala situatie economica a Romaniei, angajamentul pe care l-am luat fata de FMI si masurile de austeritate anuntate de Guvern, se mai poate vorbi de punerea in aplicare a proiectului prin care se acorda o serie de facilitati fiscale pentru tinerii care deschid o afacere? Cu toate acestea, actul normativ a fost adoptat tacit la Senat, urmand a fi dezbatut de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, scrie Avocatnet.ro.

Propunerea legislativa privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri, debutanţi în afaceri a fost adoptata tacit de catre Senat, la inceptul acestei luni. In prezent se afla in dezbatere la Camera Deputatilor, iar daca se adopta, va intra in vigoare la 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Insa, daca luam in considerare ca, potrivit statisticilior furnizate de ONRC, doar in 2010, aproape 20.000 de firme si-au suspendat activitatea, atunci ne putem intreba cat de viabila ar mai fi in actualul context economic-finaciar, deschiderea unei afaceri?

Totusi, in cazul in care se va adopta, tinerii cu varsta pana in 35 de ani, care nu au avut o firma in trecut, si-ar putea infiinta una cu un capital de cel putin 10 lei, pentru care vor beneficia de scutiri la plata impozitului pe profit si salarii, timp de 3 ani.

De prevederile actului normativ vor beneficia, o singura data, tinerii care infiinteaza pentru prima data o firma , in mod individual sau prin asociere, in conditiile legii.

Totodata, intreprinzatorul debutant poate fi angajat al propriei societati, cu respectarea prevederilor legislatiei muncii.

Calitatea de firma starter se castiga la data inregistrarii acesteia la oficiul registrului comertului in a carui raza teritoriala se afla sediul sau social si respectiv, se pierde, prin efectul legii, la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii, cu conditiile ca, in acest interval de timp, societatea respectiva sa indeplineasca toate cerintele prevazute de prezenta lege, sa fie activa din punct de vedere economic si sa-si indeplineasca obligatiile legale, de plata si respectiv, de raportare, fata de organele abilitate ale statului.

Calitatea de firma starter se pierde, prin efectul legii, la implinirea a 45 de zile lucratoare de la data scadentei unei obligatii de plata sau de raportare catre organele statului, neindeplinita. Autoritatea publica beneficiara a platii sau a raportarii neefectuata de firma starter, are obligatia ca, la implinirea acestui termen, sa anunte in scris, despre aceasta, registrul comertului la care a fost inregistrata societatea in cauza, cerand totodata, decaderea acesteia din calitatea de firma starter.

In situatia in care, in decursul celor trei ani de la infiintare, are loc dezvoltarea exceptionala a afacerilor firmei starter, exprimata prin depasirea pragurilor prevazute de lege pentru cifra de afaceri, personalul angajat, societatea respectiva devine, potrivit legii, o intreprindere mica, mijlocie sau mare, dupa caz, continuand sa beneficieze integral de toate facilitatile si totodata, nefiind exonerata de niciuna dintre obligatiile care ii revin, conform prezentei legi, in calitate de firma starter.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata