Senatorii au aprobat pensionarea militarilor la 55 ani

Plenul Senatului a aprobat în şedinţa de miercuri, 5 mai, că vârsta de pensionare a cadrelor militare să fie de 55 de ani.

Potrivit amendamentului votat de senatori, pentru cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statul special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, vârsta standard de pensionare este de 55 de ani, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei.

De asemenea, au aprobat ca stagiul minim de cotizare în specialitate să fie de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare – 25 de ani.

În proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard de pensionare pentru aceste categorii era de 60 ani, stagiul minim de cotizare în specialitate – 20 de ani, iar stagiul complet de cotizare – 30 de ani.

În favoarea amendamentului au votat 48 de senatori, contra au fost 47 şi nu a fost nicio abţinere. Amendamentul iniţiat de PSD a fost aprobat datorită susţinerii acordate de către grupul senatorilor independenţi, potrivit celor declarate de reprezentatul lor.

Miercuri, senatorii au continut dezbaterea proiectului legii privind sistemul unitar de pensii publice, existând dorinţa ca în şedinţa de plen de luni, 10 mai, să se acorde votul final, pentru a fi evitată procedura aprobării tacite.

La cererea liderului grupului senatorilor UDMR, Fekete Szabo Andras Levente, dezbaterea proiectului de Lege a pensiilor publice au fost întrerupte pentru consultări cu parteneii de coaliţie. După o scurtă pauză acesta a revenit la microfon şi a anunţat că nu s-a ajuns la nicio concluzie consultările urmând a continua şi în week-end.

Senatorul UDMR, Verestoy Attila, a precizat că discuţiile sunt necesare deoarece „există pericolul ca în coaliţie să nu mai fie disciplină”, dovadă fiind amendamentele respinse de Comisie, cum este cel privindu-i pe militari, dar aprobate în plen.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata