Social-democraţii se reunesc în congres extraordinar

Social-democraţii se reunesc vineri (2 octombrie 2009) într-un congres extraordinar, prilej cu care Mircea Geoană, ce urmează să fie desemnat oficial candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, îşi va lansa public oferta şi programul politic cu care se va prezenta în faţa electoratului pe 22 noiembrie.

Congresul PSD are loc la numai o zi după “spargerea” coaliţiei de guvernare, prin demisia miniştilor social-democraţi, şi va fi cel mai probabil marcat de discursuri critice la adresa preşedintelui Traian Băsescu, pe care PSD îl consideră “principalul responsabil” pentru declanşarea crizei politice.
Liderii PSD şi-au exprimat deja opiniile cu privire la actuala situaţie politică de la tribuna conferinţei lărgite a PSD Bucureşti, care a avut loc miercuri seară şi la care Marian Vanghelie a fost reales la conducerea organizaţiei.

La unison, “greii PSD” au susţinut că Traian Băsescu a declanşat criza politică, afirmând că acesta “este un preşedinte al scandalurilor”, exemple fiind alte crize guvernamentale care ar fi fost provocate de actualul şef al statului în perioada Convenţiei Democrate şi a guvernării cu Partidul Naţional Liberal. “Vom fi în măsură să spunem mai multe la congresul de mâine”, a declarat joi (1 octombrie 2009) Mircea Geoană, după ce anunţat că miniştrii social-democraţi au părăsit Guvernul.

“Mâine este o zi importantă pentru noi, din mai multe puncte de vedere. O să avem şi impresia colegilor noştri din teritoriu faţă de acţiunile astea abuzive ale şefului statului, care vrea să treacă în slujba proprie instituţii importante din statul român, Ministerul de Interne, chiar Parlamentul, pe care îl forţează să dea un aviz pentru referendum şi, bineînţeles, Guvernul”, a declarat şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Citeste si:  Ponta: Vreau să mergem cu UNPR ca unică ofertă de centru-stânga pentru alegerile locale şi generale

El a mărturisit că regretă perioada în care PSD a guvernat alături de PD-L. “Avem un regret că am avut încredere în cine nu trebuie, acum nouă luni. Am fost în situaţia în care ştia tot satul, dar nu ştia bărbatul”, a încheiat Dragnea.
Social-democraţii par mai uniţi ca niciodată în jurul valorilor stângii, dar şi a celor care au pus bazele PSD, congresul de vineri urmând să dea un semnal că partidul a devenit mai puternic în ciuda tensiunilor existente în ultimii ani de opoziţie.

Tot la unison, “greii” din PSD l-au susţinut, miercuri, la conferinţa organizaţiei PSD Bucureşti, pe Mircea Geoană, afirmând că acesta reprezintă portretul preşedintelui de care românii au nevoie, un preşedinte al coeziunii politice şi nu al dezbinării, aşa cum este, în opinia lor, actualul şef al statului.
Rând pe rând, şi-au exprimat susţinerea pentru Mircea Geoană, în uralele sălii, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, preşedintele Consiliului Naţional al partidului, Adrian Năstase, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, precum şi miniştrii partidului care au declarat că doresc “un preşedinte echilibrat”, care poate scoate ţara din criză.

“Criza politică, degradarea instituţiilor statului şi toată această stare conflictuală din societatea românească se datorează unui om care nu are calitatea şi cultura necesară pentru a fi şef de stat şi nici ţinuta necesară pentru reprezentarea ţării peste hotare”, a declarat, de la tribuna conferinţei PSD Bucureşti, preşedintele de onoare Ion Iliescu.
El a reafirmat că îl susţine pe candidatul PSD pentru Cotroceni, Mircea Geoană, şi a făcut un apel către membrii partidului să aibă grijă pentru derularea unei campanii electorale corecte şi de succes pentru liderul PSD.

Citeste si:  Dăncilă: Iohannis a avut 25 de deplasări externe în 5 ani. S-a întors din SUA cu o șapcă și 3 poze

“Aceste alegeri reprezintă un examen important, pentru că este pentru prima oară când alegerile prezidenţiale se desfăşoară separat de cele parlamentare, ceea ce presupune şi modificări organizatorice. (…) Ne trebuie un preşedinte echilibrat, care să aducă în societate elemente de coagulare, de dialog şi conlucrare între instituţiile statului şi care să ne scoată din izolarea în care actualul preşedinte împinge ţara”, a afirmat fostul şef al statului.

Fostul premier Adrian Năstase nu a uitat să reamintească că a fost unul dintre cei care s-a opus alianţei PSD – PD-L. El a reafirmat totodată că toţi reprezentanţii PSD din Capitală au fost împotriva participării la guvernare, întrucât îl cunoşteau “bine” pe preşedintele Traian Băsescu. “Ştiam pericolele care ne aşteaptă. Ele, din păcate, s-au adeverit”, a spus social-democratul.

Adrian Năstase a vorbit şi despre “hărţuielile” permanente din ultimele luni ale preşedintelui Traian Băsescu la adresa miniştrilor PSD.
Potrivit acestuia, actuala campanie pentru alegerile prezidenţiale ar trebui să se desfăşoare sub lozinca “Băsescu, pa!”. “Dacă am fi avut voie să ne adresăm Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului împotriva unor defecte de la Palatul Cotroceni am fi putut să-l schimbăm mai repede. Astfel, trebuie să aşteptăm”, a declarat Năstase.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner