Şomajul, efectul cel mai dramatic al crizei

Efectul cel mai dramatic al crizei financiare este somajul, care afecteaza si România, unde exista in prezent peste 660.000 de persoane fara un loc de munca, a declarat marti (29 septembrie 2009) Petre Datculescu, director general IRSOP, care a prezentat un studiu privind evolutia economisirii in Româna si comportamentul populatiei in acest segment.

El considera ca impactul lipsei unui loc de munca este mult mai mare decât arata statisticile fiindca acest numar de someri trebuie multiplicat cu 3, deoarece trebuie luati in calcul si ceilalti membri de familie din gospodarii, iar in acest fel numarul somerilor se apropie de doua milioane de persoane, a spus Datculescu, care a citat printre efectele somajului in rândul populatiei amplificarea protectionismului si adâncirea saraciei, deteriorarea câstigurilor salariale pe multi ani, descurajarea actiunilor de cautare a unui nou loc de munca, iar o durata a perioadei de somaj mai mare de sase luni poate produce daune ireversibile la nivelul individului.

Potrivit cercetarii realizate de IROSP, pesimismul populatiei urbane predomina si adânceste criza. Studiul arata ca 44% dintre cei chestionati considera ca in tara lucrurile merg rau si ca situatia lor economica s-a inrautatit si va continua sa se inrautateasca.

21% dintre cei chestionati sunt optimisti, iar 37% nu au avut o opinie. Studiul arata ca actuala criza afecteaza dur clasa de mijloc, segmentul cel mai important al societatii, ce reprezinta 50% din populatia urbana ce are credite, are angajamente investitionale, isi bazeaza ascensiunea pe forte proprii si este condamnata la pierderea economiilor si a valorii activelor. Potrivit directorului general al IRSOP, “somajul supravietuieste crizei si intretine mizeria”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata