Şomajul tehnic, prelungit până în 2012

– Facilitatea prin care angajatorii pot aplica şomajul tehnic ar urma să fie prelungită, până în 2012. Această facilitate constă în scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru salariaţi, însă perioada de şomaj tehnic nu trebuie să depăşească 90 de zile pe an.

Un proiect legislativ în acest sens, depus în luna aprilie la Senat, a primit luna trecută avizul pozitiv al Consiliului Legislativ şi aşteaptă opinia guvernului şi a Consiliului Economic şi Social.

De asemenea, românii care îşi pierd locurile de muncă până la jumătatea anului 2012 ar putea beneficia de o prelungire cu patru luni a perioadei de şomaj stabilită conform legii, informează Evenimentul Zilei.

Cele două măsuri, prelungirea perioadei de şomaj şi şomajul tehnic, „trebuie continuate până când economia românească se va redresa. În acest fel sunt sprijinite activităţile economico-financiare ale angajatorilor pe perioada întreruperii temporare a respectivelor activităţi şi sunt protejate drepturile financiare ale persoanelor care şi-au pierdut deja locul de muncă sau care sunt supuse riscului de a şi-l pierde”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul legislativ, iniţiat de senatorul liberal Marian-Cristinel Bîgiu.

Proiectul prevede, totodata, ca, in perioada 2009-2012, pe perioada suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, salariatii ale caror contracte sunt astfel suspendate si care beneficiaza de indemnizatie de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, vor fi scutiti de plata contributiilor de asigurari pentru o perioada de cel mult 90 de zile, in fiecare an.

De asemenea, in proiect se mentioneaza ca, pentru aceeasi durata, indemnizatia de 75% nu va fi inclusa in veniturile salariale si nu va fi impozabila.

CITITI in fisierul atasat

Proiectul de modificare a OUG nr. 28/2009


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata