Spania: Creşterea TVA pentru limitarea deficitului intră în vigoare

Creşterea TVA în Spania intră în vigoare joi, 1 iulie, în cadrul eforturilor guvernului pentru limitarea deficitului public, în condiţiile în care economia spaniolă este de mai multe săptămâni în atenţia instituţiilor şi pieţelor financiare, care se îndoiesc de soliditatea finanţelor statului spaniol, transmite AFP.

Creşterea TVA este de două puncte procentuale, de la 16 la 18 la sută, la articolele vestimentare, electrocasnice, produsele pentru agrement şi băuturile alcoolice.

De asemenea, TVA creşte de la şapte la opt la sută pentru produsele alimentare, băuturile răcoritoare, industria hotelieră şi cea a restaurantelor. Aşa-numitele produse de primă necesitate – orez, ouă, pâine, fructe şi legume – nu sunt afectate de creşterea TVA.

Creşterea TVA în Spania intră în vigoare în prima zi a reducerilor de vară, datorită cărora comercianţii speră să întârzie primele efecte negative ale acestei creşteri asupra vânzărilor.

Măsura a fost anunţată în septembrie de guvernul socialist condus de José Luis Rodriguez Zapatero şi aprobată în decembrie de parlamentul spaniol.

„Această măsură ne va ajuta să ameliorăm grava problemă a deficitului public şi credibilitatea noastră pe pieţe’, a dat asigurări, joi, secretarul de stat pentru Finanţe, Carlos Ocańa.

Guvernul spaniol a aprobat în mai un plan drastic de austeritate, în valoare de 15 miliarde de euro, pentru perioada 2010 – 2011. Guvernul speră să reducă la trei la sută din PIB până în 2013 deficitul public, care a crescut la 11,2 la sută din PIB în 2009.

Totodată, guvernul a dat asigurări că majorarea TVA nu va avea decât repercusiuni limitate asupra veniturilor în gospodării. Conform presei spaniole, ea va duce la o creştere medie anuală de 300 – 350 euro a cheltuielilor în gospodării.

Constructorii auto se tem de repercusiunile negative ale creşterii TVA, anticipând o scădere medie a vânzărilor de 30 la sută în semestrul al doilea, din cauza efectului conjugat al creşterii TVA şi finalul primelor de casare acordate de guvern, care a dus la creşterea vânzărilor auto în primul semestru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata