Statul cheltuie mai mult cu jandarmii şi cu poliţiştii decât cu medicii şi cu profesorii

17

Statul cheltuie anual peste 1,4 mld. de euro pentru plata salariilor politistilor si jandarmilor, de aproape 2,5 ori mai mult decat cheltuie cu medicii platiti de Ministerul Sanatatii si cu profesorii, scrie Ziarul Financiar.

Daca pentru salariile celor 275.000 de profesori statul cheltuie anual 512 mil. euro, iar pentru cei 15.000 de medici rezidenti la care se adauga si medicii de urgenta cheltuielile salariale ale Ministerului Sanatatii au ajuns anul trecut la 61 mil. euro, pentru plata salariilor politistilor, jandarmilor, angajatilor din Oficiul Roman pentru Imigrari sau din Directia Pasapoarte sau Permise de conducere si inmatriculari, statul a cheltuit peste 1,4 mld. euro. De ce?

„…Pentru aceasta categorie de paramilitari – jandarmi, politisti, graniceri, pompieri – salariile trebuie sa fie mai mari, pentru ca altfel nu mai vrea nimeni sa lucreze in sistem”, este de parere sociologul si analistul politic Vladimir Pasti, care este profesor universitar doctor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA).

„Diferentele salariale intre aceste categorii de personal reprezinta o deficienta pe care trebuia sa o rezolve noua lege a salarizarii”, sustine Bogdan Hossu, liderul confederatiei patronale „Cartel Alfa”.

Un profesor debutant de gimnaziu sau liceu are un salariu lunar net de 834 de lei, in timp ce salariul unui medic debutant, care a absolvit sase ani de facultate si care a mai facut intre trei si sapte ani de rezidentiat, lucreaza ca medic specialist pe un salariu cuprins intre 900 si 1.300 de lei, in functie de specializare.

Comparativ, un jandarm castiga la debutul carieriei 1.400 de lei net, fara sa aiba studii superioare, in timp ce un agent de politie intra in functie pe un salariu de aproximativ 1.800 de lei net, adica valoarea la care ajung profesorii si medicii dupa cativa ani buni de munca.

De altfel, functia de agent- sef adjunct de politie se afla la jumatatea organigramei de personal din corpul agentilor de politie, iar salariul incasat pentru aceasta functie – de 4.000 de lei – este de peste trei ori mai mare decat salariul mediu al unui profesor de liceu sau gimnaziu, care castiga 1.315 de lei pe luna. De asemenea, salariile agentilor de politie cresc progresiv de la an la an.

„Un medic nu depaseste 2000 de lei salariu dupa 10 ani de experienta ca specialist, insa mai poate obtine diverse sporuri si isi poate mari veniturile facand garzi de noapte”, explica academicianul Constantin Popa, profesor de neurologie la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” si directorul Institutului National de Neurologie si Boli Cardiovasculare.

El a mai precizat ca fara cel putin 8% din PIB pentru sanatate nu putem face nimic pentru extinderea competentelor medicale in Romania si a dat exemplul Statelor Unite, unde se aloca 12-13% din PIB pentru sanatate.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News