Tăriceanu se consideră nevinovat în contractul cu Sterling

Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a negat miercuri (24 martie 2010) acuzaţiile aduse de primul-ministru Emil Boc privind încheierea, de către statul Român, a unui contract cu compania Sterling, privind resursele de subsol de pe un teritoriu aflat în litigiu cu Ucraina.

„Nu este responsabilitatea persoanei fizice Călin Popescu-Tăriceanu, ci a Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale şi, mai departe, a Ministerului Finanţelor. Nu este un act de voinţă a primului-ministru în adoptarea unui act de Guvern„, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, în timpul audierilor în procesul de calomnie intentat actualului premier al României, Emil Boc.

„Legea impunea expres încheierea contractelor de concesiune cu o revedenţă impusă de lege şi nu de Guvern. Agenţia Naţională de Resurse Minerale nu a făcut decât să pună în acord contractul existent cu legea în vigoare”, a adăugat Călin Popescu-Tăriceanu. Liberalul a răspuns negativ întrebării adresate de reprezentantul premierului Emil Boc legate de parteneriatul dintre compania Sterling şi Rompetrol.

„Nu ştiam, la momentul Hotărârii de Guvern, de acest parteneriat şi nu am aflat nici ulterior, pentru că nu există informaţii care să ateste această legătură”, a spus Tăriceanu. Acesta nu a negat prietenia sa cu omul de afaceri Dinu Patriciu, dar a spus că nu are nicio legătură cu compania Rompetrol.
„Recunosc că mă aflu în relaţii de prietenie cu Dinu Patriciu, dar nu are nicio relevanţă din perspectiva afirmaţiilor insinuante făcute de pârât, ţinând cont de faptul că Dinu Patriciu l-a susţinut pe contracandidatul meu la congresul de anul trecut”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

La întrebarea privind clasificarea deciziei de Guvern prin care a fost secretizat dosarul Sterling, Tăriceanu a răspuns că Guvernul nu a făcut decât să dea curs solicitării ANRM, această decizie fiind o practică curentă, respingerea unei astfel de cereri fiind o excepţie. „Legea prevede că toate contractele de o anumită importanţă pentru stat sunt clasificate. Decizia este formală, este o practică secretizarea acestor contracte, toate marile contracte ale statului cu companii private sunt clasificate.

Întrebat cum justifică adoptarea unei Hotărâri de Guvern cu importanţă majoră pentru stat fără ca primul ministru să fie informat că procedura de adoptare este viciată, Tăriceanu a explicat că, din moment ce actele au fost incluse pe ordinea de zi, a presupus că acestea au parcurs toate etapele premergătoare. Actual şi fostul premier au fost asistaţi, în faţa instanţei, de doi foşti miniştri ai Justiţiei, Valeriu Stoica şi, respectiv, Tudor Chiuariu.

Judecătorul a dispus, miercuri, emiterea unei adrese către Curtea de Conturi (CC) a României pentru obţinerea raportului pe care CC l-a încheiat în urma controlului la ANRM cu privire la contractul Sterling. Instanţa a mai dispus şi trimiterea unei adrese la Comisia de industrie a Camerei Deputaţilor pentru a obţine o copie după raportul privind afacerea Sterling.

Judecătoria sectorului 5 a stabilit un nou termen în acest proces pentru data de 12 mai. Primul-ministru Emil Boc şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu s-au prezentat, miercuri, la Judecătoria Sectorului 5, pentru a răspunde la întrebări legate de contractul Sterling în procesul în care Tăriceanu l-a dat în judecată pe Boc pentru afirmaţii defăimătoare la adresa sa.

la ieşirea din sala de judecată, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că acuzaţiile aduse de premierul Emil Boc fostului guvern liberal nu au nici un fel de bază reală, acest lucru fiind dovedit încă o dată miercuri, nefiind exclusă o nouă acţiune penală. Liberalul consideră că premierul Boc nu este un analist şi a precizat că a putut demonstra, la Judecătoria sectorului 5, că acuzaţile aduse de Emil Boc sunt unele nefondate şi „mincinoase”.

„Astăzi s-a dovedit încă o dată că acuzaţiile aduse de domnia sa nu au niciun fel de bază şi dovedesc o gravă necunoaştere a legii, în pofida faptului că domnia sa este jurist şi chiar profesor în drept, şi aceasta este grav.

Hotărârea de guvern la care domnia sa s-a referit a fost un act al guvernului prin care s-a confirmat, conform legii, un act adiţional încheiat de Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi un operator economic. Prevederile acestui act adiţional sunt făcute doar în baza prevederilor legale în vigoare şi nu a fost o opţiune a guvernului de a acorda condiţii mai favorabile sau mai puţin favorabile unui operator economic. Guvernul a respectat legea”, a susţinut Tăriceanu.

La rândul său, premierul Emil Boc a declarat că statul a avut de pierdut de pe urma acestui contract. Pe 3 februarie, instanţa i-a citat pe cei doi pentru a fi suspuşi unui interogatoriu. Fostul preşedinte al PNL Călin Popescu-Tăriceanu l-a acţionat în instanţă pe premierul Emil Boc după ce acesta a formulat mai multe declaraţii în care l-a acuzat pe Tăriceanu de subminare a economiei naţionale prin încheierea acordului cu Sterling.

În acest proces, Tăriceanu îl acuză pe Boc că l-a calomniat în legătură cu adoptarea Hotărârii de Guvern nr. 1446/2008 privind aprobarea Actului adiţional nr. 11 la contractul de explorare şi împărţire a producţiei pentru două perimetre din Marea Neagră, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Sterling Resources Ltd.

Potrivit documentelor depuse în instanţă, Emil Boc a declarat că Tăriceanu a încălcat legea şi a prejudiciat interesele României, premeditând „o afacere în favoarea unor grupuri de interese”. „Toate aceste afirmaţii grave sunt mincinoase. Ele aduc atingere reputaţiei mele, imaginii mele publice şi îmi produc un prejudiciu moral”, a susţinut Tăriceanu, care a solicitat daune de 100.000 de lei.

Potrivit lui Tăriceanu, HG 1446/2008 a fost iniţiată de ANRM şi a fost adoptată cu respectarea tuturor prevederilor şi procedurilor legale de către Guvernul pe care l-a condus în calitate de prim-ministru. Călin Popescu-Tăriceanu l-a dat în judecată şi pe preşedintele Comisiei pentru industrii a Camerei Deputaţilor, social-democratul Iulian Iancu, căruia îi solicită daune de 100.000 de lei în legătură cu declaraţiile acestuia privind afacerea Sterling.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata