Teama de asociere blochează un proiect profitabil pentru micii producători de lângă Bucureşti: aprozarele mobile ar putea tripla veniturile fermierilor

32

Un fermier din comuna ialomiţeană Dridu şi-a propus să găsească o soluţie la cea mai arzătoare problemă a micilor producători: desfacerea legumelor şi fructelor pe piaţa internă.

Giani Corentti (nume moştenit de la străbunicul său italian) îşi doreşte să înfiinţeze în Bucureşti mai multe aprozare mobile unde agricultorii să îşi vândă direct legumele şi fructele, scăpând de ”căpuşarea” intermediarilor şi de uriaşele taxe de raft percepute de magazine, scrie agrointel.ro.

Giani Corentti are 44 de ani şi este, la rândul rău, agricultor. Mica sa fermă din Dridu a fost pornită acum patru ani, când Giani, care deţinea un restaurant, s-a hotărât să îşi producă singur legumele şi fructele.

”Cumpăram din magazine şi din pieţe şi, deşi produsele erau aspectuoase, nu aveau nici un gust, iar într-un restaurant, asta contează: gustul unei roşii, nu cum arată ea!”, povesteşte pentru Agrointeligenţa fermierul care a înfiinţat o fermă de 2000 de metri pătraţi acoperiţi, în mare parte, de sere. Are şi o mică livadă şi spune că, deocamdată, este mulţumit de producţia sa.

Din cauza crizei economice, Giani a decis să pună lacătul pe uşa restaurantului în decembrie anul trecut, aşa că acum a rămas fără principala modalitate de desfacere a produselor sale agricole. I-a venit ideea unor aprozare mobile şi a început să se documenteze privind legislaţia din domeniu.

”Eu am înfiinţat deja o firmă producătoare de magazine mobile, care a amplasat primele două băcănii în zona Tei din sectorul 2. Acolo şi comercializez o parte din producţia proprie de legume şi fructe proaspete. M-am interesat la primării şi am aflat că, în acest moment, singura variantă pentru micii producători agricoli de a-şi vinde marfa în oraş, pe domeniul public, sunt punctele mobile tip rulote”, explică Giani Corentti cum i-a venit ideea.

 

  • Primăriile din Capitală, deschise la proiectul fermierilor

Potrivit agro-antreprenorului, costul unui aprozar mobil ar fi de 6000-7000 de euro, în condiţiile în care chiria pentru un spaţiu similar porneşte de la 300 de euro pe lună.

”Investiţia s-ar amortiza rapid. În plus, am vorbit la primării şi autorităţile locale ar susţine un astfel de proiect ce sprijină producătorii locali. Singura condiţie este să prezentăm un proiect. Ne-ar branşa rapid la apă şi curent, iar noi am putea alege unde să amplasăm aprozarele.

Sunt convins că în zone cu mult trafic pietonal, precum staţiile de metrou, bucureştenii şi-ar dori să poată cumpăra legume şi fructe direct de la producători. Preţurile produselor agricole din Bucureşti sunt de trei ori mai mari decât cele de pe marghinea drumului sau cele oferite de intermediarii ce monopolizează pieţele”, spune Giani Corentti pentru Agrointeligenţa.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News