Teodorovici: România va trimite, săptămâna viitoare, Comisiei Europene draftul oficial al Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020

România va trimite, săptămâna viitoare, Comisiei Europene draftul oficial al Acordului de Parteneriat pentru perioada 2014 – 2020, după ce acesta va fi discutat în Guvern, a declarat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

„M-am întors ieri (joi — n.r.) de la Bruxelles şi discuţiile pe Acordul de Parteneriat sunt oarecum finalizate, în sensul că pe cele două direcţii principale din cadrul Comisiei au spus că este un document matur şi poate fi trimis CE în mod formal. Intenţionăm, săptămâna viitoare, să trimitem oficial acest document, după ce va fi discutat şi în Guvern. (…) După ce vom trimite formal, va fi un dialog formal, oficial, cu cei de la CE pe acest document de programare. (…) Lucrurile stau mult mai bine, vom vedea exact care vor fi, dacă vor fi, comentariile CE după această dată. CE are trei luni de zile să aprobe un astfel de document după primirea oficială. În momentul în care se fac comentarii din partea CE, se opreşte timpul pentru ca noi să refacem ceea ce Comisia mai cere, retrimiterea înseamnă repornirea acelor trei luni de zile”, a spus ministrul, în cadrul unei conferinţe despre fondurile europene.

Totodată, acesta a precizat că în cadrul discuţiilor purtate cu oficialii de la Bruxelles a fost abordat şi subiectul unor viitoare verificări „pe tot ceea ce înseamnă POSDRU”.

„Dacă ne uităm la câteva dintre contracte, şi sunt foarte multe, unde un manager de proiect ia 10.000 de euro pe lună şi nu face absolut nimic în afară de a trimite două e-mail-uri şi a scrie o scrisoare. Sunt situaţii unde suntem obligaţi să acţionăm (…). Zilele acestea la Bruxelles am vorbim despre acest lucru şi vor fi făcute foarte multe verificări pe POSDRU, în special pe achiziţii, iar acolo unde găsim maşini, locuinţe, sper că nu fie astfel de situaţii, vom tăia în carne vie”, a precizat Teodorovici.

În altă ordine de idei, ministrul a reiterat faptul că obiectivul său este ca România să aibă în 2015, la sfârşitul perioadei în care pot fi absorbiţi banii europeni alocaţi în perioada de programare 2007-2013, o rată de absorbţie de 80%.

La rândul său, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a vorbit despre importanţa fondurilor europene, dar şi despre necesitatea punerii unui mai mare accent asupra formării unei educaţii economice şi financiare în rândul cetăţenilor.

„Din păcate, sunt multe mituri, poveşti legate de fondurile europene. (…) Avem nevoie de dezvoltarea unei educaţii financiare, economice, la nivelul întregii populaţii, fiindcă numai ne duce într-o altă realitate care nu este de suportat. O opinie este că noi plătim mai mult la UE decât primim. La ce ne-a folosit intrarea în UE? Ei bine, totalul din 2007 şi până azi este următorul: 21,3 miliarde (n.r. euro) am primit, am plătit 10,6 miliarde, şi avem un sold pozitiv de 10,9 miliarde. Aceşti bani i-am primit pe lângă multe alte avantaje — comerţul cu UE. Fondurile europene ne-au fost de foarte mare ajutor (…) şi avem nevoie de ele ca de aer”, a spus Vasilescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata