Timiş: Liderii PDL au plecat acasă după audierile de la DNA, dar sunt urmăriţi penal

Liderii PDL Timiș, Constantin Ostaficiuc (președinte de filială) și deputații Cornel Sămărtinean și Alin Popoviciu, au plecat acasă după ce au fost audiați, vineri, de procurorii DNA Timișoara în dosarul ‘Aeroportul’ și li s-au adus la cunoștință faptele pentru care sunt urmăriți penal.

Cornel Sămărtinean, director al aeroportului timișorean la data săvârșirii faptelor, este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) și conflict de interese, iar Alin Popoviciu și Constantin Ostaficiuc (președinte al Consiliului Județean la data respectivă), administratori în fapt ai unor societăți comerciale, sunt acuzați de instigare la abuz în serviciu.

Prin activitățile infracționale derulate s-a creat aeroportului un prejudiciu de aproape 240.000 de lei.

Ancheta a fost extinsă vineri și asupra altor trei persoane, respectiv,Florin Mezin (director comercial al Aeroportului Internațional ‘Traian Vuia’ Timișoara la data faptelor), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (zece acte materiale), alături de Penescu Tiberiu George și Lucian Blaga, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că funcționari din cadrul Aeroportului Internațional ‘Traian Vuia’ Timișoara, în exercitarea atributelor de serviciu au luat decizia și au acționat concordant pentru obținerea de foloase nelegale de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unității în interesul căreia trebuiau să acționeze.

Astfel, suspecții Sămărtinean și Mezin au participat la luarea deciziei și apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spații aflate în incinta aeroportului.

Societatea comercială favorizată era controlată, în fapt, de către suspecții Popoviciu Alin și Constantin Ostaficiuc, persoane cu care Sămărtinean s-a aflat în raporturi comerciale, fiind chiar asociat în cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecți.

Concret, suspecții Popoviciu și Ostaficiuc, în scopul obținerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al aeroportului să declanșeze procedura de închiriere a spațiilor comerciale din incinta aeroportului’, arată procurorii DNA Timișoara.

Procedura viza impunerea pentru foștii chiriași a unor condiții care să-i determine să renunțe la închirierea pe mai departe a acelor spații și astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitației, spațiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuși de către cei doi suspecți.

De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată față de foștii chiriași și față de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administrație al aeroportului.

Mezin, fiind desemnat președinte al celor două comisii de organizare a licitațiilor pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput și dispus unui alt funcționar, ce nu cunoștea adevărata stare de fapt, redactarea unor acte ce reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale.

Scopul urmărit de acesta a fost ca în eventualitatea unui control ulterior să nu se mai poată constata că cele două licitații din anul 2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de Popoviciu și Ostaficiuc.

Penescu și Blaga au făcut afirmații mincinoase în legătură cu împrejurările în care au transmis oferte de participare la licitația de închiriere a spațiilor, aceștia ascunzând motivul real al simulacrului de ofertare făcut, respectiv crearea aparențelor unei proceduri deschise, transparente și competitive. În realitate, a fost favorizată firma controlată de Popoviciu și Ostaficiuc.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata